2024. április 26. - Ervin

Kinek jó, ha gyengül az euró?

Tiltott összejátszás gyanúja miatt vizsgálatot indított a washingtoni igazságügyi minisztérium az euró gyengülésére spekuláló fedezeti alapok, köztük Soros György cége ellen - írta szerdán a The Wall Street Journal.
2010. március 3. szerda 16:00 - HírExtra
Az üzleti lap szerint a minisztérium levélben kért fel több fedezeti alapot, köztük a Soros Fund Management LLC nevű társaságát, hogy küldjék be az euróval kapcsolatos piaci műveletek dokumentációját. A levél február 26-án kelt, éppen azon a napon, amikor a WSJ egy szűk körű vacsoráról számolt be. Ezen vezető fedezeti alapok képviselői vettek részt, és arra jutottak, hogy paritás alakulhat ki a dollár és az euró között, vagyis előfordulhat, hogy 1 dollár 1 eurót ér - írta a lap.

Az euró a tavaly decemberi 1,51 dolláros árfolyamról mostanáig 1,36 dollárig gyengült.

Február 26-án a WJS azt írta, hogy fedezeti alapok képviselői február 8-án Manhattan előkelő, Upper East Side nevű negyedében egy üzleti vacsorán eszmecserét tartottak arról, hogy miként lehet profitálni a görög adósságválság miatt az euró körül kialakult helyzetből. Kérdéses, hogy tiltott összejátszásnak minősül-e az informális megbeszélés, hiszen önmagában nincs abban kivetnivaló, ha alapok vezetői találkoznak, és abban sem, ha több fedezeti alap egyszerre ugyanolyan tranzakciókat végez.

Ugyanakkor volt már eset, amikor az alapok közti informális egyeztetések, és a megbeszélések után megmutatkozó piaci magatartás heves bírálatokat váltott ki. 2008-ban nagy fedezeti alapok vezetői egy találkozón arra jutottak, hogy a Lehman Brothers jövője igen sötét és bizonytalan, majd a befektetési bank összeomlására kezdtek spekulálni, amivel bankárok és befektetők szerint felgyorsították a társaság hanyatlását. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje volt a világméretű pénzügyi válság elmélyülésének nyitánya.

Annyi biztos, hogy január végén-február elején rekordösszegű, csaknem 8 milliárd dollárnyi pozíciót vettek fel kereskedők és fedezeti alapok az euró további gyengülésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását