2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kevesebb az érvénytelen ajánlószelvény

Kevesebb érvénytelen ajánlószelvényt találtak a választási szervek az eddig leadottak között, mint a korábbi általános, vagy időközi országgyűlési képviselő-választások alkalmával.
2010. március 3. szerda 07:12 - HírExtra
Az országos egyéni választókerületi irodákban egy-egy jelöltre átlagosan valamivel több mint ezer ajánlószelvényt adtak le, ezeknek jellemzően mindössze 2-4 százaléka bizonyult érvénytelennek a kétszintű ellenőrzésen.

A kevesebb visszaélés egyrészt a biztonsági jelekkel ellátott szelvényeknek köszönhető, másrészt a korábbi botrányok miatti élénk közfigyelemnek.

Az ajánlószelvény-gyűjtés gyakorlata a 2008. decemberi ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztás idején érte el a "mélypontját". Az akkor készült, az MTI birtokában lévő dokumentum szerint volt olyan párt, amelyiknek a vizsgálatra leadott 1.165 szelvénye közül mindössze 13-at talált eredetinek a vizsgálattal megbízott Állami Nyomda.

Az ajánlószelvényeket formailag és tartalmilag is ellenőrizniük kell a választási szerveknek. Először ránézésre és tapintásra ellenőrzik a papírokat, hogy kiderüljön, nem másolással készültek-e. Ebben az évben az Országos Választási Iroda a korábban tapasztalt visszásságok miatt nehezebben másolható szelvényeket készíttetett a nyomdával.

Több színből kikevert, speciális lila színű festékkel nyomtatták a dokumentumokat, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig - kézzel is tapintható - Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval és hasonló papír felhasználásával sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Ellenőrzik azt is, minden adatot kitöltöttek-e az ajánlószelvényen, és hogy van-e rajtuk aláírás. Azokat a szelvényeket ellenőrzik tovább, amelyek ezen a szűrőn már "átmentek"; ekkor vizsgálják meg, hitelesek-e az adatok.

A szelvényekre írt adatokat az országos egyéni választókerületi bizottságok mellett működő választási irodák ellenőrzik egyesével. A személyes adatokat az iroda munkatársai egy számítógépes program segítségével egyeztetik a központi nyilvántartó rendszerrel, és ha eltérést találnak, az ajánlást érvénytelenítik. Ellenőrzik továbbá azt is, az ajánlónak van-e egyáltalán választójoga.

A kétlépcsős ellenőrzés azonban csak a pillanatnyi állapotot rögzíti, később még újabb szelvényeket érvényteleníthet, ha többes ajánlások érkeznek.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) nemrég ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a később érvénytelenített ajánlások már nem befolyásolhatják a jelöltkénti nyilvántartásba vételről hozott döntést, ha az jogerőre emelkedett.

Az OVB február közepén kiadott állásfoglalásában rögzítette azt is: az ajánlószelvény a jelölt bejelentését követően (a törvényes határidőig) is gyűjthető, függetlenül attól, hogy olyan jelöltről van-e szó, akit már nyilvántartásba vettek.

Ha a jelöltet a választási bizottság nyilvántartásba vette, a választási iroda a pótlólag benyújtott ajánlószelvényeket (tekintettel arra, hogy azok ellenőrzése a jelölt nyilvántartásba vételéhez a továbbiakban már nem szükséges) megőrzésre átveszi, ám azokat nem ellenőrzi.

Az országgyűlési egyéni választókerületekben azok indulhatnak jelöltként, akiknek március 19-ig sikerül legalább 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük. Eddig több mint 400 jelöltet vettek nyilvántartásba, de ez a szám óráról órára emelkedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását