2024. április 29. - Péter

Jelentősen nőtt a határsértők száma

Egy év alatt 56 százalékkal emelkedett a zöld határon illegálisan érkező külföldi állampolgárok száma a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén - közölte Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány az elmúlt évet értékelve szerdai sajtótájékoztatóján Kecskeméten.
2010. március 3. szerda 17:55 - HírExtra
A határőrök 2009-ben 36 ország 2.061 állampolgárát fogták el a szerb-magyar határon. A határsértők 40 százaléka szerb, 26 százaléka afgán, 21 százaléka koszovói állampolgár volt - mondta a dandártábornok.

A megyei rendőrfőkapitány új jelenségként említette, hogy a felnőtt migránsok magas számban hoztak magukkal kiskorú gyermekeket, estenként csecsemőket is. Ez különösen jellemző az afgán állampolgárokra, akik tavaly az év második felében érkeztek nagyobb számban a zöld határra és ez a tendencia azóta is tart.

A megyei kapitánysághoz tartozó, 113 kilométer hosszú határszakaszon az erősödő illegális migráció hatékony felderítése érdekében további hőkamerákat telepítenek és egyéb technikai eszközöket is kapnak a schengeni alapból - fűzte hozzá Dávid Károly.
A dandártábornok kiemelte: 2009-ben az előző évi 17.532-ről 14.545-re, azaz 17 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

A megyében tavaly 11 emberölési ügy volt, 14 embert gyilkoltak meg. Kilenc esetben felderítették az elkövetőket, két ügyben még tart a nyomozás. A gépkocsilopások száma az elmúlt évek csökkenő tendenciája után kis mértékben emelkedett: a bejelentések szerint 2008-ban 93 autót, míg 2009-ben 115 gépkocsit loptak el.

A megyei kapitányság összesített adatai szerint tavaly 16 százalékkal, 57-re csökkent a megye közútjain balesetben meghalt emberek száma. A 814 személyi sérüléses közlekedési baleset okozói közül 128 esetben ittas volt a járművezető.

Az MTI kérdésére Dávid Károly elmondta: a megyei kapitányságnak 2202 az állománytábla szerinti létszáma, ebből 130 fő hiányzik, további 40 ember egyéb ok miatt nem dolgozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását