2024. április 29. - Péter

Romagyilkosságok: folytatódik a nyomozás

Helyszíni bizonyítási eljárást tartanak Tiszalökön, a romák elleni támadások egyik Szabolcs megyei helyszínén szerdán - erősítette meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az MTI információját.
2010. március 3. szerda 16:10 - HírExtra
A szabolcsi településen tavaly április 22-én lőtték agyon a munkába igyekvő Kóka Jenőt saját udvarán. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.
Bartha László, az NNI szóvivője az MTI-nek szerdán mindössze annyit mondott: helyszíni kihallgatást tartanak egy gyanúsított részvételével Tiszalökön, és annak eredményéről a nap folyamán közleményben adnak tájékoztatást.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint nem látni rendőröket a majd egy évvel ezelőtti gyilkosság helyszínének közelében. A tavaly áprilisban agyonlőtt Kóka Jenő üresen álló háza előtt csupán több fotós és operatőr várakozik.
Az MTI a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőségétől úgy értesült, a rendőrség kedden jelezte számukra, hogy szerdán helyszíni bizonyítási eljárást tartanak a szabolcsi kisvárosban.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, az NNI nyomozói - a helyszíni bizonyítási eljárás részeként - szerda délben Debrecenben, abban a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen is jártak, ahol tavaly augusztus 21-én éjjel elfogták a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottak mindegyike kapcsolatban áll a szórakozóhellyel, ott dolgoztak, és elfogásuk után több olyan fegyvert is megtaláltak az üzletben, amelyeket a gyilkosságok során használtak. A nyomozók ezért szerdán innen indultak helyszíni vizsgálatra.

Azt, hogy a szerdai tiszalöki helyszíni bizonyítási eljárásra a négy gyanúsított közül melyik férfit szállították ki a rendőrök, Bartha László az MTI-nek nem kívánta elmondani.
Az összesen kilenc támadás ügyében eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda még tavaly december elején közölte az MTI-vel, hogy a beszerzett bizonyítékok, valamint a gyanúsított vallomása alapján megalapozott a gyanú, hogy Cs. István a tiszalöki emberölésben bűnsegédként vett részt. Konkrétan azzal gyanúsítják, hogy a tiszalöki gyilkosság helyszínére vitte az elkövetőket, ezáltal pedig a hatóság szerint bűnsegéd volt az előre kitervelt emberölésben.

Az NNI korábbi közlése szerint négy ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a romák elleni bűncselekmény-sorozatban: közülük kettőt kilenc, illetve nyolc bűncselekménnyel, egyet három bűncselekménnyel gyanúsítottak meg tettesként.

Kedden a Pest megyei Galgagyörkön tartottak helyszíni kihallgatást az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított egyikével, K. Árpád Sándorral. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét géppisztolyos kommandósok és több tucatnyi rendőr biztosítása mellett szállították a bűntett helyszínére. Az NNI tájékoztatása szerint a gyanúsított közreműködött a helyszíni kihallgatáson a rendőrökkel, megmutatta honnan adták le 2008. július 21-én éjszaka a lövéseket.

A nyomozás eddigi adatai szerint az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket. Öten pedig súlyosan megsérültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását