2024. április 27. - Zita

Timosenko egyedül maradt?

Összeomlott kedden a Julija Timosenko ukrán miniszterelnök vezette kormánykoalíció, miután nem tudta bizonyítani, hogy még mindig többsége van a törvényhozásban - jelentette be Kijevben a parlament elnöke.
2010. március 2. kedd 16:08 - HírExtra
Bár Timosenko egyelőre hivatalban marad, Volodimir Litvin házelnök bejelentésével megkezdődhet egy új koalíció létrehozása a néhány héttel ezelőtti elnökválasztáson győzelmet arató Viktor Janukovicsnak, Timosenko ősellenségének a vezetésével. Mint Litvin elmondta, a parlamenti frakcióvezetők előzőleg megtartott ülésén a koalíciós pártok nem tudtak a többség biztosításához elegendő képviselői aláírást bemutatni.

"Ukrajna alkotmányával összhangban bejelentem, hogy a koalíció a parlamentben beszüntette tevékenységét" - mondta Litvin a plenáris ülésen.

A 450 fős ukrán parlamentnek szerdán bizalmi szavazást kell lebonyolítania a Timosenko-kormánnyal kapcsolatban, s ha ott Janukovics híveivel együtt szavaznak a koalíció melletti kiállást megtagadó képviselők, az oroszbarátnak nevezett elnök támogatói hozzáfoghatnak az új koalíció, majd az új kormány létrehozásának hosszúnak ígérkező alkufolyamatához. Előbbire 30, utóbbira 60 nap áll a frakciók rendelkezésére.

Ha nem járnak sikerrel, Janukovicsnak joga van új parlamenti választásokat kiírni, s mint kilátásba helyezte, élne is ezzel a lehetőséggel.

Ez utóbbi forgatókönyvtől azonban óva intenek az ukrajnai befektetők, akik szerint egy újabb választási kampány hónapokkal meghosszabbítaná a bizonytalanságot a súlyos gazdasági válságtól sújtott és külföldi hitelek megszerzéséért küzdő Ukrajnában.

Az ukrán sajtó ugyanakkor már februárban arról cikkezett, hogy koalícióra lépne egymással a Janukovics vezette Régiók Pártja (PR) és az elődje, Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) párttömörülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását