2024. április 29. - Péter

Tiltakozásra készülnek az adóigazgatási dolgozók

Az APEH és a VPOP dolgozói március 4-én a Pénzügyminisztérium (PM) előtt tiltakoznak elmaradt járandóságuk miatt - jelentették be az adóigazgatási szakszervezetek vezetői.
2010. március 2. kedd 18:50 - HírExtra
Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének (ADOSZT) elnöke és Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének (VPFSZ) elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy a mintegy 22 ezer adóigazgatási dolgozó az elmaradt juttatások kompenzációjaként megkapjon legalább egyhavi illetményt, aminek költsége összesen mintegy 5 milliárd forint lenne.

A rendszerváltás óta ez lesz a magyar köztisztviselők első önálló demonstrációja, amire több ezer résztvevőt várnak. A szakszervezetek a demonstrációval szeretnék kifejezni elégedetlenségüket, és pozícionálni magukat az új kormányzás idejére. A demonstráció az ADOSZT elnöke szerint döntően a pénzügyminiszternek szól, hogy felhívják a figyelmét arra, hogy bánt velük.

Az APEH 15.600 dolgozójának - akik az állami bevételek 80 százalékát szedik be - átlagkeresete 220 ezer forint - ismertette Michalkó Péter. Az adóhivatali dolgozók reálkeresete tavaly átlagosan 25, egyes állományi csoportokban 35 százalékkal csökkent, ami jelentősen meghaladja a versenyszféra 1-2 százalékos, és a közigazgatás egészének 8-10 százalékos keresetcsökkenését. Ilyen mértékű csökkenést már nem visel el egy szervezet - hangsúlyozta az ADOSZT elnöke.

Mint elmondta, a pénzügyminiszterrel már egy éve tárgyalnak, aki ígéretet tett a problémák orvoslására, ám csak részeredmények születtek, a kompenzáció mértéke nem érte el a megfelelő mértéket.

A VPOP-nak közel hétezer hivatásos állományú és közalkalmazott dolgozója van, akik utoljára 2007-ben kapták meg a teljes illetményt, vagyis 2008-tól csökken a reálkeresetük, mert nem sikerült teljesíteni a költségvetési bevételi célokat - mondta Holecz Gábor. A VPOP esetében személyenként és negyedévente 40 ezer forint mozgóbérről van szó - derült ki.

A pénzügyőröknek 2008-ban sikerült némi pótlékemelést kiharcolniuk, de még így sem érik el más rendvédelmi szervek - például a rendőrség - kereseti szintjét. A VPOP dolgozói tavaly nyáron 70 ezer forint fejpénzt kaptak, karácsonykor pedig egyhavi jutalmat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását