2024. május 16. - Mózes, Botond

Káosz lesz a JFK reptéren?

Fennakadásokra lehet számítani az elkövetkező négy hónapban a New York-i John F. Kennedy (JFK) nemzetközi repülőtér forgalmában, hétfőn ugyanis felújítás miatt lezárták a fő fel- és leszálló pályát.
2010. március 1. hétfő 19:54 - HírExtra
A légikikötő forgalmának nagyjából egyharmadát, a felszálló gépek felét érinti a változás: az utasszállítókat három kisebb pályára irányítják át. Ez azt jelenti, hogy az utasoknak többet kell majd várakozniuk felszállás előtt, és a New Yorkba érkező gépek is hosszabb ideig fognak időzni a levegőben, mielőtt földet érhetnek.

A legnagyobb amerikai repülőterek közé tartozó JFK várható késedelmei ki fognak hatni a többi repülőtérre is, azok az utasok is csúszásokkal számolhatnak majd, akik például Los Angeles-i, San Franciscó-i vagy orlandói gépekre foglaltak jegyet. Vélhetően meg fognak drágulni a repülőutak, ugyanis több légitársaság, köztük a JetBlue, az American és a Delta úgy döntött, mintegy 10 százalékkal csökkenti New York-i járatai számát a felújítás időszakában. A késések és a jegyáremelkedés valószínűleg a Los Angeles-i utasokat fogja leginkább érinteni, a JFK-ről ugyanis a legtöbb belföldi járat a kaliforniai nagyvárosba repül.

A JFK központi kifutópályája 4,4 kilométer hosszú, az egyik leghosszabb ilyen kereskedelmi célú létesítmény a világon; a világűrből visszatérő űrsiklók tartalék leszállópályájaként is szolgál. A 376 millió dolláros felújítási programban a pálya felületén a kevésbé tartós aszfaltot betonnal cserélik fel, és a pályát kiszélesítik a nagy repülőgépek kényelmesebb fogadására.

A felújítás érinti a május 31-i Memorial Day ünneppel kezdődő repülőgépes utazási főszezont is, egy hónap ebbe az időszakba fog esni. A felújítás négy hónapos periódusa azért március 1-jén kezdődik, mert New York térségében ez az év legszárazabb időszaka, az építkezést ekkor veszélyezteti legkevésbé az esőzés. Így sem biztos, hogy lehet tartani a határidőt, Minneapolisban egy hasonló felújítás folyamatát tavaly például több ezer alkalommal kellett megszakítani a szokatlanul csapadékos időjárás miatt.

A JFK központi futópályának felújítását úgy is meg lehetett volna oldani, hogy a szükséges munkákat éjszakánként végzik el, csakhogy ez esetben a folyamat 2-3 évet venne igénybe. A repülőtér vezetői inkább a négyhónapos teljes leállást választották.
A JFK eddig sem remekelt a járatok pontosságát illetően: a 31 legnagyobb amerikai repülőtér közül tavaly e tekintetben a 28. volt a rangsorban. A sok más városbeli járatot érintő késési statisztika a felújítás miatt csak romlani fog, Mike Sammartino, a Szövetségi Légügyi Hatóság igazgatója szerint átlagosan 29 perces késésekkel lehet majd számolni, ez csúcsforgalmi időszakban elérheti akár az 50 percet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását