2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Újabb erős utórengések Chilében

Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, s ez a szám még tovább fog emelkedni - jelentette ki Michelle Bachelet chilei elnök.
2010. február 28. vasárnap 21:37 - HírExtra
Korábban a nap folyamán a polgári védelem képviselői még csak négyszáz halálos áldozatról számoltak be. A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy százhúsz utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.

Több mint másfélmillió családi otthont és számos autópályát ért komoly kár. Constitución kikötővárosban legalább 350 ember halt meg az állami tv jelentése szerint, a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban becslések szerint mintegy százan rekedtek egy összedőlt lakóház romjai alatt, ahol a mentőalakulatok elkeseredett harcot folytatnak az idővel, hogy a betontörmelékek és a romok alól megpróbálják kimenekíteni az ott szorultakat.

Az amerikai EQECAT kockázatelemző cég becslése szerint mintegy 15-30 milliárd dollár értékű kár keletkezhetett Latin-Amerika legstabilabb gazdaságú országában, amely a bruttó hazai termék 10-15 százalékára rúghat.

A chilei tv riportja szerint több tucatnyian kezdtek fosztogatni vasárnap reggel Concepción egyik nagy szupermarketjében és még legalább egy másik helyszínen is. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal is csak nehézségek árán oszlatta szét a raktárakból főleg élelmiszerrel menekülőket.

Rysselberghe polgármester "súlyos társadalmi feszültség" veszélyére figyelmeztetett az 500 ezres városban. "Szükségünk van élelemre a lakosságnak. Készletek híján vagyunk, és ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor éjjel súlyos biztonsági problémáink lesznek."

Az Európai Bizottság hárommillió eurós segélyt hagyott jóvá Chile számára. José Manuel Barroso bizottsági elnök tett javaslatot a segélyre még szombaton, néhány órával a földmozgás után.

A Hawaiin működő Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ lefújta az óceán országaira elrendelt cunamiriadót, amelyet a chilei földrengés nyomán hirdettek ki. A központ 53 országra és térségre adott ki figyelmeztetést közvetlenül a földrengés szombati bekövetkezte után, majd vasárnap azt követően vonat vissza, hogy csak kisebb hullámokat jelentettek Japánból és Oroszországból. Jelentősebb károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés.

A japán hatóságok egy fokozattal, nagyobbról normálisra csökkentették a cunamiriadó szintjét - közölte a japán meteorológiai intézet. A fő sziget, Honsú három északi prefektúrájára vonatkozó riadó "normális" szintje nem jelenti ugyanakkor a tanácsolt óvintézkedések teljes felfüggesztését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását