2024. május 14. - Bonifác

Mennyit húzhat ki egy ország elnök nélkül?

Alig hogy leszerelték az olajtermelést komolyan veszélyeztető gerillák egy részét, a nigériaiaknak újabb problémával kell szembenézniük: elnökük halálos beteg, és az utódlás korántsem demokratikus módszerekkel fog megtörténni.
2010. február 27. szombat 16:51 - Pásztor Balázs
Váratlan érkező

Hosszú betegeskedés
Abdullah Aminchi, Nigéria rijádi nagykövete szerint az elnök ismét képes járni és táplálékot magához venni. Yar'adua hivatalos orvosának közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett. Az elnök egészségi állapota évek óta aggodalmat kelt Nigériában. Korábban vesegondokkal kezelték, s a 2007-es elnökválasztási kampány idején légzési elégtelenség miatt Németországban látták el. Olesegun Obasanjo távozó államfő akkor egy nagygyűlésről felhívva Yar'aduát, ezt kérdezte tőle: "Umaru, meghaltál?" Yar'adua ez első olyan nigériai elnök, aki egy ugyancsak demokratikusan megválasztott államfőtől vehette át a vezetést, igaz, az őt hatalomra juttató voksolás tisztaságát megfigyelők kétségbe vonták.
A nigériai parlament Umaru Yar'Adua elnök váratlan visszatérése után órákkal megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az elnök jóval hosszabb ideig maradjon távol hivatalától, mint eddig - bármilyen előzőleges bejelentés nélkül. A gyorsaság nem véletlen: az 52 éves Auda 92 napot öltött egy Szaud-Arábiai kórházban a megengedett 14 nap helyett és e törvény elfogadása nélkül könnyen számonkérhető lenne, szinte tálcán kínálva magát az egyre erősödő ellenzék embereinek. (A hivatalos hírek szerint szívhártya-gyulladást kapott, de egyes pletykák szerint gyógyíthatatlan rákban szenved.)

Az eset jól mutatja Nigéria kvázi-demokratikus berendezkedését: bár mindenben próbálnak demokratikus látszatot felvenni, a gyakorlat inkább emlékeztet egy diktatúrára, amit Auda vezet. Csakhogy nincs kijelölt örökös, és egyre valószínűbb, hogy Auda nem fogja megélni a jövő évet - ezt mutatja az is, hogy visszatérte ellenére továbbra sem áll be hivatalába, az alelnök, Goodluck Jonathan gyakorolja a hatalmat (igaz ő is csak február kilencedikétől). Ugyanakkor, betegsége ellenére Auda nem engedi el a gyeplőt: hazatérte után nem sokkal több mint 12 órán keresztül beszélgetett Jonathannal.

A mostani helyzet azért is pikáns, mert Auda az északi, hatalmat és többséget gyakorló muszlim régió leszármazottja, míg Jonathan a déli keresztény kisebbséghez tartozik. Bár a pár hónapja kitört, muszlim szélsőségesek által rendezett vérengzés, és annak gyors leverése után senki nem mer ilyen ellentétekkel előhozakodni, hosszútávon komoly vitákat jelenthet a helyzet - legfőképp akkor, ha utódlásra kerülne a sor.

Olaj


Az elnök hosszútávú betegsége ismét összekuszálta a helyi olajpiacot - ami Nigeriában igencsak hatalmas, az Ország GDP-jének majd felét adja. Ez viszont nem tetszik az Egyesült Államoknak, az olaj egyik fő felvásárlójának, aki a helyzet megoldását sürgeti - így roppant mód fontosnak tartotta az elnök egészségi állapotát. Ez gazdasági szempontból nem is csoda: az amerikai Chevron pont szerdán jelentett be egy 3 milliárd dolláros nigériai befektetést. Azonban ha az elnök a kaszással kockázik, akkor az ország feszülten figyel - a feszültség pedig harcokat, és gazdasági instabilitást okoz, ami igencsak megemeli az olajárat, és megnehezíti a kitermelést is.

Ráadásul a MEND vezette, Niger-Deltában aktív lázadók is épp a megígért tárgyalások folytatására várnak - ha ez nem történik meg, akkor könnyen újra kitörhet a fegyveres ellenállás, amelynek hatására a Shell korábban már bejelentette kivonulását az országból, és az olajkitermelés több mint negyedével csökkent. Mindennek ellenére Johnatan az elmúlt két hétben nem mutatott túlzott érdeklődést a tárgyalások folytatására - egyesek szerint azért, mert nem mert az elnök jóváhagyása nélkül cselekedni e kényes ügyben.

Fejetlenül

Bármi is lesz eme kincs-átok sújtotta ország elnökének a sorsa, annyi biztos, hogy az állam maga elnök nélkül olyan, mint egy fejetlen kígyó: sem azt nem tudja merre menjen, sem harapni nem képes, ha megtámadnák. Ez különösen rosszat tesz egy ország megítélésnek akkor, amikor a tervezett olaj-reformok miatt minden nagyhatalom rá figyel - és próbál nyomást is gyakorolni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását