2024. május 21. - Konstantin

Hat évet kapott első fokon egy bankvezér

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt első fokon hat év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a salgótarjáni Háromkő Takarékszövetkezet volt ügyvezető igazgatóját a Nógrád Megyei Bíróság, amely további három vádlottat felbujtóként talált bűnösnek, ezért valamennyiüket 5 év 6 hónap börtönre ítélte - közölte a megyei bíróság szóvivője az MTI-vel.
2010. február 26. péntek 15:50 - HírExtra
Barsi József a kétszáz oldalas ítélet részletes indokolásának elkészülte után adott tájékoztatást az ügyről, az ítéletet tavaly december 17-én hirdette ki a bíróság.
Fürjész Lászlót, a Háromkő Takarékszövetkezet volt ügyvezető igazgatóját folytatólagosan, társtettesként elkövetett hűtlen kezelés és számvitel rendjének megsértése miatt 6 év 6 hónap börtönre, ugyanezen bűntettért Szarvasné Vincze Katalint, a szövetkezet második számú vezetőjét 2 év börtönre ítélte a bíróság, utóbbi végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Fürjész Lászlót egy rendbeli sikkasztásban is bűnösnek találták.Folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében találta bűnösnek a bíróság Szőke Andrást, az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) volt ügyvezető igazgatóját, Tóth Gyulát és Soldos László Bélát, a Laser-Media Rt. volt tulajdonosait, mindhármukat 5 év 6 hónap börtönre ítélték.

További öt vádlottat, köztük a Háromkő két alkalmazottját, egy sportklub elnökét és két kft. vezetőjét felmentette a bíróság.

Az ítélet ellen a vádlottak fellebbeztek, a felmentés tekintetében pedig az ügyészség fellebbezett, így az nem jogerős.

A szóvivő ismertetése szerint az 1999-ben alakult pénzintézet 2004 áprilisáig működött a két vádlott vezetése alatt, és a jogszabályok megsértésével bonyolított le hitelezési ügyleteket. A vádirat szerint több cégnek folyósított nagy összegű hiteleket úgy, hogy sem a fedezetet, sem a cégek tényleges vagyoni helyzetét nem vizsgálta meg.

A 2004. április 30-i állapot szerint e hitelezések folytán 1 milliárd 157 millió forintos vagyoni hátrány érte a takarékszövetkezetet. A feltárt visszaélések alapján az OTIVA 2004. november 18-án, a PSZÁF 2005. március 17-én tett feljelentést. A Háromkő ugyanakkor nem valós adatokat közölt vagyoni, pénzügyi helyzetéről a PSZÁF-fal, meghiúsítva ezzel az ellenőrzést.

A bíróság szóvivője a hitelezési példák között említette, hogy a Háromkő 2001 júliusa és 2004 áprilisa között, több szerződés alapján, 482 milliós hitelt nyújtott a Laser-Média Rt.-nek, ebből a cég mindössze 69 millió forintot törlesztett.

Hozzátette: az OTIVA volt ügyvezetője egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy milyen nagyságú hitelről kell szerződést kötni az rt.-vel, függetlenül attól, hogy a korábbi hitelek megtérültek-e, illetve hogy azok adhatók voltak-e a hitelezési előírások szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását