2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az egészségtelen étkezés korai bizonyítékai

Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetően, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték.
2010. február 26. péntek 18:36 - HírExtra
A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el őket - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

Az istenek "étrendjében" marhahús, szárnyas, kenyér, zöldség, gyümölcs, torták, bor és sör szerepelt. Az ételek többsége telített zsírokat tartalmazott nagy mennyiségben. Napjainkban az ilyeneket a junk food (vacak, értéktelen étel) kategóriájába szokás sorolni.

Az általánosan elterjedt libahús az energia-bevitelt 63 százalékát a zsír által biztosította, amelynek 20 százaléka telített. A papok ráadásul olyan típusú kenyeret fogyasztottak, amelyet zsírral, tejjel és tojással "dúsítottak", állati zsiradék felhasználásával készültek a torták és sütemények is. Igen magas volt a sóbevitel, amelyet az élelmiszer tartósításához használtak fel nagy mennyiségben.

Az alkoholfogyasztás mértéke, amely megemeli a vérben az infarktus egyik rizikótényezőjének tekintett triglicerid szintjét, szintén meghaladta a napjainkban elfogadható szintet.

Ez a bőséges táplálkozás nagyban különbözött az átlag egyiptomiak mértékletes, főleg növényi táplálékokból álló diétájától. Az "eredmények" nem maradtak el: a Manchesteri Egyetem kutatói 22 magas rangú óegyiptomi múmiáját vetették alá komputertomográfiai (CT) vizsgálatnak - tizenhatnál sikerült kimutatni a szívet és az artériákat, közülük kilencnél pedig felfedezték az érelmeszesedés tüneteit.

A papok artériáinak és szívének állapota megmagyarázhatja, hogy az ókori Egyiptom elitje miért számíthatott olyan alacsony élettartamra: mindössze 40-50 évben reménykedhettek.

"Egyértelmű a kutatás üzenete: az isteneknek való táplálkozásért az egészségünkkel fizethetünk. Az érelmeszesedés nem a modern korunk átka, a problémát már az ókori civilizációk is ismerték" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Rosalie David professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását