2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány tartana a választástól?

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint a mostani választásnak van talán a legnagyobb tétje az elmúlt húsz év voksolásai között.
2010. február 25. csütörtök 07:15 - HírExtra
A Népszava online és a nol.hu is beszámolt arról, hogy a volt kormányfő szerdán kora este a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén beszélt, és lényegében most először szólalt meg nyilvánosan háttérbe vonulása után.

Gyurcsány Ferenc szerint a rendszerváltáskor félig-meddig megvalósult az alkotmányos forradalom, másik két forradalmi vágy viszont nem teljesült be: az egyik a szociális, a másik az erkölcsi forradalom.

Az azóta eltelt időben az MSZP és az SZDSZ baloldala ezt az elmaradt szociális forradalmat próbálta kompenzálni, míg a jobboldal a mai napig az elmaradt erkölcsi forradalmat követeli, a folyamatos felelősségre vonással, a számonkéréssel - vélekedett.

A volt miniszterelnök a jelenlegi pártok választási magatartását elemezve a rendszerváltás korrekcióját célzó forgatókönyveket ismertetett. Szerinte a Jobbik ilyen korrekciója destruktív, romboló koncepció, ugyanis a demokratikus normákkal szembeni hatalomgyakorlást célozza. Úgy látja, hogy a Fidesz pedig szembemegy Bibó Istvánnal - aki szerint jobb az intézmények uralma, mint az emberek uralma alatt élni - , amikor a személyi kultuszra épít, és sok esetben a harmadik Magyar Köztársaság hagyomány- és jogrendszere ellen megy.

Hozzátette: az MSZP és a Bokros-féle MDF alapstratégiája ezzel szemben a rendszerváltáskori demokratikus konstrukciók védelme. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy az MSZP ezt a szociális szempontok képviseletével, míg az MDF egy neokonzervatív gazdaságpolitikai szemlélettel képviseli.

A volt kormányfő kitért arra, a Fidesznek történelmi bűne, hogy az elmúlt négy évben "a rendetlenség és a káosz apostola lett".

Az elhíresült őszödi beszéd kapcsán megjegyezte: ma már sajnálja, hogy akkor nem volt még őszintébb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kereki
2010. március 5. 11:15
Egy ilyen alak ne mondja meg, hogy mi a demokratikus norma !
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását