2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MDF: ismét politikai mutyi az ORTT körül

Az MDF elnöke szerint politikai mutyi áll annak hátterében, hogy a szocialisták kezdeményezésére és a Fidesz egyetértésével az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavazott hétfőn az Országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökéről.
2010. február 23. kedd 10:25 - HírExtra
Dávid Ibolya az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Fidesz és az MSZP megakadályozta, hogy az ORTT-nek pártoktól független, a korábbi szabálytalanságokat felülvizsgáló vezetője legyen, amivel "tovább erősítették a gyanút, amely szerint a két pártot önös érdekek fűzték a Sláger és a Danubius Rádió végét jelentő szabálytalan pályáztatáshoz".

A Magyar Demokrata Fórum számára elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés mégsem szavazott utolsó ülésnapján az ORTT-elnök személyéről.

Dávid Ibolya emlékeztet arra, hogy Polyák Gábor a kormányfő és a köztársasági elnök közös jelöltje volt, akit egyszerű többséggel választhatott volna meg a Ház; a döntést különösen érthetetlennek tartja annak fényében, hogy az MSZP a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy a jelölt számára elfogadható.

Az illetékes szakbizottság meghallgatta Polyák Gábort, aki bizonyosságot tett politikai függetlenségéről, és kilátásba helyezte a Sláger és a Danubius rádiókkal kapcsolatos ORTT-döntések felülvizsgálatát - fűzi hozzá az MDF elnöke, aki szerint sokat mondó, hogy "a kijelentés hallatára a szocialisták meggondolták magukat, és a hétfői házbizottsági ülésen már inkább a Fidesszel értettek egyet, mint saját kormányfőjükkel".

"Úgy tűnik, a Fidesz és az MSZP tovább folytatja azt a mutyisorozatot, amelynek a Sláger és a Danubius megszűnését is köszönhetjük. A szocialisták minden bizonnyal megrémültek egy politikailag valóban független, szakmailag alkalmas ORTT-elnöktől, és inkább a jól bevált nagykoalíciós háttéralkuk és színfalak mögötti egyezkedések politikáját választják" - írja Dávid Ibolya.

Hozzáteszi: a Fidesz pedig ezzel az üggyel is azt bizonyítja, "képtelen minden olyan kompromisszumra, amely az ország érdekeit szolgálná, és a biztos győzelem reményében csak arra vár, hogy ezeket a pozíciókat saját embereivel töltse fel".
Rámutat: hamarosan mintegy 100 helyi, körzeti rádió frekvenciaszerződésének megújításáról kell dönteni, ilyen körülmények között az elnök hiánya különösen veszélyes.

Hétfőn a szocialista frakció kérésére került le a parlament napirendjéről az ORTT-elnök megválasztása. Az MSZP arra hivatkozott, nem állt rendelkezésre elég idő arra, hogy megfontolt döntést lehessen hozni az államfő és a miniszterelnök közös jelöltjéről. Az MSZP javaslatával egyetértett a Fidesz-frakció is.

Sólyom László és Bajnai Gordon múlt csütörtökön a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének adjunktusát, Majtényi László előző ORTT-elnök volt tanácsadóját jelölte a médiahatóság élére.
Az államfő sajnálja, hogy egy független és alkalmas jelöltet nem választottak meg az ORTT elnökének - kommentálta a történteket az MTI kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

A médiatörvény rögzíti: a választást a jelöltállítástól számított tizenöt napon belül meg kell tartani. Az MTI érdeklődésére hétfőn az MSZP és a Fidesz is úgy értékelte, hogy a döntés elhalasztása nem törvénysértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását