2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb szakszervezetek tiltakoznak

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti szövetségek kifogásolják, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló törvény módosítását.
2010. február 19. péntek 18:32 - HírExtra
A munkavállalói oldal, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az Országgyűlés a módosítás elfogadása során figyelmen kívül hagyta az országos érdekegyeztetésről rendelkező törvényt és a korábbi érdekegyeztetési gyakorlatot. A közlemény szerint a módosítás tovább erősíti azt a folyamatot, amely egyre bővülő lehetőséget ad a törvényeket sértő munkáltatóknak a szankciók elkerülésére, s végrehajtása a hatóságok működésében is zavarokhoz vezet.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, az elmúlt huszonkét év távlatából példátlan, hogy egy ilyen súlyú módosítást az Országos Érdekegyeztető Tanács kizárásával fogadjon el a parlament. Ugyancsak a korábbi konszenzus megszegésének látja, hogy a parlament által szinte egyhangúlag elfogadott módosítást nem a kormány, hanem az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága terjesztette elő.

Pataki Péter szerint a módosítás kifogásolható pontja, hogy amennyiben egy vállalkozás alkalmi munkavállalói könyvvel, bejelentés nélkül foglalkoztat munkavállalót, a korábbi rendelkezéssel ellentétben már nem zárható ki a közbeszerzési tenderekről, amennyiben a foglalkoztatott után fizette a társadalombiztosítási járulékot.

Az MSZOSZ elnöke szerint a módosítás adminisztrációját számos ponton nem lehet majd végrehajtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását