2024. április 30. - Katalin, Kitti

Postapalota: másfél milliárdos nyereség

Másfél milliárd forint nyereséggel adta el a Magyar Posta a Krisztina körúti székházát - reagált az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő, a Wing Zrt. Balsai Istvánnak, a Fidesz elnöki stábja jogi igazgatójának előző napi nyilatkozatára. A vagyonkezelő azt közölte, nem érte gazdasági hátrány a Magyar Postát.
2010. február 19. péntek 18:06 - HírExtra
A Wing Zrt. pénteki közleménye úgy fogalmaz: több tévedést tartalmaz Balsai Istvánnak az a kijelentése, amelyet a sajtónak tett a Krisztina körúti postapalota nyilvános pályázaton történő értékesítésével kapcsolatban.

A Fidesz jogi igazgatója csütörtökön közölte, pártja feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt. Mint hangsúlyozta, az egyetlen szabályos pályázatot benyújtó, Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő mindössze négymilliárd forintot fizetett a Buda szívében fekvő, több mint 18 ezer négyzetméter alapterületű székházért. Emiatt a Fidesz szerint fennáll a vagyonfelügyelet vétkes kötelességszegésének gyanúja.

A Wing Zrt. közleményében hangsúlyozza, nem áron alul adta el az ingatlant, hanem csaknem másfél milliárd forintos nyereséggel. A cég hivatkozik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009. szeptember 2-i jelentésére, amely az ingatlan értékét a 114-es posta területére vonatkozó bérleti joggal terhelten 2,81 és 3,385 milliárd forint között állapította meg. A cég szerint a vevő ehhez képest 4 milliárd 20 millió forintért vásárolta meg az ingatlant. A közlemény utal továbbá a Magyar Posta Zrt. mérlegére, miszerint az ingatlan könyv szerinti érteke 2,5 milliárd forint.

"A Magyar Posta kétszer írta ki nyilvános pályázatban az ingatlanvételi lehetőséget. Mind a két alkalommal több mint tíz hazai és nemzetközi cég vett részt a pályázaton. Balsai úr hibásan számolt négyzetméterárat közölt a sajtóban" - áll a közleményben.

Sajtótájékoztatóján a fideszes politikus egy ÁSZ-jelentésre hivatkozott, miszerint a vételár négyzetméterenként 215 ezer forint, ami szerintük meg sem közelíti a hasonló adottságú és fekvésű ingatlanok négyzetméterárait. Az ÁSZ szerint a reális ár alatti értékesítés miatt mintegy 3,5 milliárd forinttal kevesebb volt a bevétel - mondta Balsai István.

A kommüniké ezzel szemben rámutat: az ÁSZ 2009. szeptemberi jelentése után írásban közölte a céggel, hogy nem volt kifogása a posta Krisztina körúti székházának eladásával, a pályázattal és a vételárral szemben.

Az ügyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) is megszólalt, és közölte: "szabályos és üzletileg racionális volt a Magyar Posta ingatlankoncepciójának megvalósítása".

Mint írják, a Magyar Posta fővárosi irányítóapparátusát a közelmúltig korszerűtlen, költséges régi ingatlanokban helyezték el. A posta új "ingatlankoncepcióját" pedig azzal kapcsolatban dolgozták ki, hogy a társaság egyetemes szolgáltatóból hamarosan piaci szereplővé válik.

Az üzletfejlesztéshez a cégnek elő kell teremtenie saját fejlesztéseinek forrását, erre a társaság "ingatlanjainak felszabadításával" látott lehetőséget - tették hozzá.
A vagyonkezelő közölte, a központi székház eladását a posta nyilvános pályázat útján bonyolította le, többször megismételt eljárásban, hogy növeljék a vételárat. A székházat végül a legmagasabb árat kínáló vevőnek adták el.

Az ingatlanok értékesítésről szólva kifejtik, hogy az eredeti tervezettel szinte pontosan megegyező, 7,4 milliárd forint bevételre tettek szert. A bevételnek abból a részéből, amelyre a saját fejlesztésekhez nem volt szükség, a posta osztalékot fizetett, s ez a költségvetést gyarapította.

A tulajdonos megítélése szerint az új székház bérlete racionális és sikeres döntésnek bizonyult - hangsúlyozza közleményében az MNV, hozzátéve, hogy nem érte gazdasági hátrány a Magyar Postát, sőt összességében nyereség keletkezett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását