2024. április 27. - Zita

Ismét az APEH vizsgálhatja az állami vezetők

Tavasztól az Állami Számvevőszék (ÁSZ) helyett ismét az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálja majd az állami vezetők és hozzátartozóik vagyongyarapodását.
2010. február 19. péntek 17:06 - HírExtra
Az ÁSZ-hoz két évig tartozó hatáskör eszközök hiányában nem működött, ezért most a számvevőszék kérésére visszakerül az APEH-hoz. Az ezzel kapcsolatos, a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénymódosításról hétfőn dönt az Országgyűlés.

Az MTI úgy tudja, hogy az alkotmányügyi bizottság által egyhangúlag benyújtott előterjesztést hétfőn - a parlamenti ciklus utolsó ülésén - azért fogadhatják el, mert a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz is támogatja, és módosító indítványok sem lesznek ahhoz benyújtva.
A törvényjavaslat azért került a parlament elé, mert az ÁSZ jelezte, hogy a vizsgálatok lefolytatásához nincsen jogköre.

A 2008-as törvénymódosítás Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagjának része volt. A változtatást akkor azzal indokolták, legyen világos, ki mennyit és hogyan kap, ha olyan állami tisztséget tölt be, ami az átlagost messze meghaladó felelősséggel jár.

A törvény szerint az ÁSZ ötévente vizsgálta volna az álami vezető és a vele egy háztartásban élő hozzátartozója vagyongyarapodását, ha pedig megszűnt volna a vezető megbízatása haladéktalanul elvégezte volna vagyonosodási vizsgálatot.

Az ügy előzményei közzé tartozik, hogy 2007-ben több vezető politikus ellen is volt ilyen vizsgálat: köztük Orbán Viktor Fidesz-elnökkel szemben is, illetve Lendvai Ildikó akkori szocialista frakcióvezető ellen is, de ő maga ellen kért ilyen vizsgálatot. Ezt követően merült fel, hogy egy független testületnek, a számvevőszéknek kellene átadni ezt a jogkört, de a törvénymódosítás után röviddel kiderült, az ÁSZ-nak nincsenek meg a megfelelő eszközei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását