2024. május 22. - Júlia, Rita

A zsidó ügynökök felforgatták a diplomáciát

A Moszad csúnya melléfogása, még mélyebbre süllyesztheti az Európai Unió és Izrael mostanában amúgy sem túl jó viszonyát. Kínos helyzetben a zsidó állam.
2010. február 19. péntek 16:11 - Pénzes Dávid
Többször rájöhettünk már, hogy a Kárpát-medence nemcsak földrajzi és kulturális határ a a benne élőknek. Valahogy szellemileg is leárnyékol. Jól tudják mindezt a médiában dolgozók, mikor azzal szembesülnek, hogy ami a Kárpátokon túl történik, alig tart érdeklődésre számot, piaci terminusra lefordítva: a külpolitika nehezen eladható.

Az akció

Márpedig van itt egy történet, ami az egész világsajtót és több ország diplomáciáját is fenekestől felforgatta. A Moszad halálosztagáról van szó. A történet filmbeillő: tizennyolc zsidó titkosügynök megjelent a Hamasz vezérénél, Mahmud al-Mabhouhnál egy Dubai szállodában, és meggyilkolta.

A Moszad halálosztagának minden tagja hamis útlevéllel érkezett az arab országba, méghozzá Izraelben élő kettős állampolgárok lopott adatait tartalmazó útlevéllel. A gyilkosok teljesen ártatlan brit, francia, ír és német nemzetiségű személyek. Akiknek fényképeit a dubai rendőrség is közzétette, mint feltételezett elkövetők.

A botrány

A történelem ismétli önmagát
Érdekes, hogy Netanjahu előző hivatali ideje alatt 1997-ben már meneszteni kényszerült a Moszad akkori vezetőjét Dany Yatomot, egy Hamasz vezető elleni félresikerült merénylet miatt. Akkor Ammanban elfogták a két Moszad ügynököt így egyértelmű bizonyítékok voltak.
Ekkor robbant ki a botrány: hiszen a képek ártatlan embereket ábrázoltak, akik természetesen joggal tarthatnak a Hamasz bosszújától. A brit az ír és a francia állam is határozottan tiltakozott az ügy miatt, hiszen állampolgárait meg kívánja védeni, a törvénytelen Moszad akciót pedig elítélik és azonnali kivizsgálást követelnek.

Az egyre dagadó nemzetközi botrány Izraelt nagyon kellemetlenül érinti. Egyelőre ugyan tagadja azt, hogy a Moszad hajtotta volna végre az akciót, ám ez most talán még inkább olaj a tűzre. Hiszen ha nem ismerik el a Moszad szerepét, akkor azzal éppen az ártatlan állampolgárokra kenik a gyanút, s így veszélyeztetik a normális viszonyt az említett EU-s országokkal.

Ha viszont elismerik a szolgálat kezét a dologban, akkor abba belebukhat a Moszad főnöke sőt, akár Netanjahu izraeli miniszterelnök is. Merthogy a dubai hatóságok már bejelentették, ha bizonyítékokat szereznek a Moszadra, szívbaj nélkül kiadják a kőrözést az izraeli kormányfőre.

A helyzet britanniai vonatkozásában különösen kényes, hiszen a Moszad és az MI6 (az angol hírszerzés) hagyományosan szoros együttműködésben dolgozik. A kapcsolatot eddig egyszer szakították meg, de ez most újra bekövetkezhet.

Gyermeteg hibák

A Moszadról sokan azt gondolják, hogy a világ egyik legjobban működő titkosszolgálata, hogy ez igaz vagy sem nem tisztünk eldönteni, ám ezen a képen komoly folt esett ezzel az akcióval. Merthogy kifejezetten gyermeteg hibákat vétettek. Egyrészt a szolgálat olyan állampolgárok adatait használta fel, akik más országnak is állampolgárai. Alapvető hiba, hiszen így egy esetleges lebukás nemzetközi bonyodalmakat okozhat, nem lehet otthon a szőnyeg alá söpörni.

A másik, hogy még arra sem gondoltak, hogy Dubaiban annyi pénz van – főleg közbiztonságra – hogy kis túlzással még a tenger alatt is kamerák vannak, nemhogy szállodákban meg repülőtereken. Ráadásul a reptéren az ügynökök íriszét is nyilvántartásba vették, ami gyakorlatilag ellehetetleníti további a szabad mozgásukat. Ilyen melléfogásokat elkövetni nem szabad, a szolgálat vezetőjének joggal követelik a lemondását.

Ne legyünk képmutatóak

Ám az éremnek van egy másik oldala is. Most nagyon hangos a nemzetközi diplomácia, hogy ez a csúnya Moszad miket képes megtenni. De pontosan tudjuk, hogy a titkosszolgálatok szeretnek, avagy inkább kénytelenek a törvényesség keretein kívül is tevékenykedni. Akár a brit, akár a francia szolgálatok akcióiban találhatnánk olyanokat, amiktől a fülünk kettéállna; nem kell őket sem félteni egy kis jogon kívüliségért.

Bárhogy is végződik az ügy, Izrael és az EU viszonyának nem tesz jót. Főleg, hogy ez a viszony az utóbbi időben amúgy sem nem mondható felhőtlennek. A Palesztinát lerohanó háború brutalitása már kiverte a biztosítékot az Unióban (és a világ számos országában), így ez az elhibázott (sokak szerint jellemtelen) akció csak tovább rontja a helyzetet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását