2024. március 29. - Auguszta

A gyors kövérek

Kutatók megállapították, hogy a vonuló kerti poszáták közöl a kövérebbek rövidebb szünetet tartanak repülés közben, mint soványabb társaik.
2010. február 17. szerda 14:26 - HírExtra
A tudósok egy olaszországi szigeten tanulmányozták, hogy menyit időznek ott vonulás közben a madarak. Felfedezték, hogy míg a kövérebbek általában már aznap éjjel továbbálltak, a soványak átlagosan csaknem két napig maradtak.

A kistermetű vonuló madarak, mint amilyen a kerti poszáta (Sylvia borin) is, hosszú útjuk során, a nagyobb ökológiai akadályok - például sivatag vagy tenger - leküzdése után kénytelenek olykor-olykor megállni, hogy feltöltsék zsírtartalékaikat.

A kutatók tíz kövér és tíz sovány madárra szereltek fel rádióadókat. A poszáták reggel érkeztek Ventonene szigetére, hogy aztán továbbrepüljenek északabbra fekvő költőterületeikre. A madarászok rendszeresen ellenőrizték, hogy hallhatók-e még a készülékek jelei a szigeten.

A tíz kövér egyed közül kilenc továbbrepült még aznap éjjel, míg a soványak több mint negyven órát töltöttek el Ventonenén - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) a Biology Letters című folyóiratban megjelent kutatást ismertetve.

A kövérek csak az este beálltára vártak, hogy továbbrepülhessenek, a soványaknak azonban addig kell maradniuk, míg kellő tartalékot nem gyűjtöttek - magyarázta Wolfgang Goymann, a németországi Max Planck Madártani Intézet munkatársa. A megfigyelés bizonyítja, hogy a megállások időtartama nem csak a környezeti tényezőktől és a genetikai programtól függ, hanem elsősorban a bőr alatt felhalmozott zsír mennyiségétől.

Az adatok alátámasztják az ökológiailag érintetlen pihenőhelyek fontosságát. Csak azokon a területeken képesek a madarak gyorsan feltölteni hiányzó energiatartalékaikat, és gyorsan továbbrepülni költőhelyeik felé, ahol elegendő rovar-, nektár- és virágporválaszték fogadja őket. Az elsőként érkezők foglalhatják el ugyanis a legjobb fészkelő helyeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását