2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sportlövők szövetsége: nagyobb pszichológiai kontrollt!

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke szerint szükség van a fegyvertartási engedélyekkel kapcsolatos pszichológiai vizsgálat szigorítására; Krzyzewsky Miklós az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy keddre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen konkrét jogszabályi módosítást kívánnak megfogalmazni.
2010. február 15. hétfő 11:06 - HírExtra
Krzyzewsky Miklós elmondta, hogy egyeztetett a klubvezetőkkel, illetve a főtitkárral, és valamennyien úgy látják: az első fegyverhez jutáskor az engedély kiadásának feltételéül kell szabni a pszichológiai, pszichiátriai vizsgálatot. Krzyzewsky Miklós ugyanakkor közölte: nem biztos abban, hogy a pécsi lövöldözés gyanúsítottja, illetve a múlt héten elfogott S. Ábel fennakadt volna ezen a vizsgálaton.

Hangsúlyozta, hogy ezeknek a vizsgálatoknak ki kell terjedniük a fegyvertartási engedélyt kérő közvetlen környezetére is, mert a vele együtt élők azok, akik a legjobban ismerik a személyét. Összetett a probléma, nem biztos, hogy van "hibátlan megoldás", de be kell vezetni, és a vizsgálatnak ki kell terjednie a háziorvos véleményének bekérésére is - mondta.

Hozzátette: az is megfontolandó, hogy a fegyvertartási engedélyek meghosszabbításánál, ötévente is legyen pszichológiai vizsgálat.
Bár a szövetség főtitkára és egyik alelnöke is tagja a "fegyvertörvénnyel" foglalkozó bizottságnak, a munka a közelmúltban megakadt, pedig kezdeményezték a fegyvertartás szigorítását, de a múlt heti történések után újra indítványozták a szabályozás szigorítását - mondta a szövetség elnöke.

Kifejtette, hogy a fegyvertörvény módosítását több vonatkozásban javasolták, részben a saját sportáguk védelme érdekében.

Krzyzewsky Miklós kitért arra is, hogy szerinte elsősorban társadalmi gyökerei van annak, ha valaki ilyen cselekedetre szánja el magát. Most nő fel az a generáció, amelyik olyan számítógépes játékokon nevelkedett, amelyekben ölni kell egymást. Az emberi életnek nincs tisztelete az ilyen embereknél - hangsúlyozta.

A szövetség tavaly novemberben, a pécsi lövöldözés után közleményt adott ki, amelyben még azt írta: nincs ok és szükség a sportlövőkre vonatkozó szabályok szigorítására, mert a sportlövők részéről az elmúlt évtizedben a pécsihez hasonló "fegyverhasználat" nem fordult elő. Az elnök szerint azóta viszont változott a helyzet, ma már úgy gondolják: szükséges a szabályozás szigorítása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását