2024. május 17. - Paszkál

Sarkozyt bírálta a festményén, az alkotást eltávolították!

Levetette a nagy presztízsű párizsi École des Beaux-Arts (Képzőművészeti Főiskola) homlokzatáról az intézmény vezetője azt a politikai installációt, amely a 2007-es francia elnökválasztás győztes kampányszlogenjének szavait "forgatta ki".
2010. február 12. péntek 14:25 - HírExtra
Nicolas Sarkozy "többet dolgozni, többet keresni" jelszava ihletette meg a fiatal Ko Sziu Lant. A kínai művész a hét közepén függesztette ki a péntek este Hétnapos hétvége címmel nyíló nagyszabású csoportos tárlatra készült, négy különálló óriásplakátból álló alkotását a főiskolának a Szajna partra néző homlokzatára.

A molinókon a következő négy szó olvasható: "keresni, kevesebbet, többet, dolgozni". Messziről a járókelők vagy azt a két plakátot olvashatják össze hogy "többet keresni" vagy pedig azt, hogy "kevesebbet dolgozni".

"Sarkozy szlogenje látószögtől függően egész másnak tűnhet" - magyarázta a Pekingben elképzelt és létrehozott alkotását a fiatal művész a Libération című napilapban. Elmondta, hogy a főiskola decemberben beleegyezését adta a párizsi installációhoz, amelyet a londoni Royal College of Art és a szingapúri Lassalle College of the Arts ösztöndíjasaival közös kiállításra tervezett. A mű a már kinyomtatott katalógusban is fel van tüntetve.

Clare Caroline, a Hétnapos hétvége kurátorának tiltakozása ellenére Henry-Claude Cousseau, a főiskola igazgatója azonnal levetette a politikai alkotást az épületről. "Magyarázatként azt mondta, hogy a francia elnökön gúnyolódik" - fedte fel a lapnak a kurátor. Hozzátette, hogy 15 éves nemzetközi karrierje során még soha nem találkozott ilyen jellegű "cenzúrával".

Tiltakozásul lemondott a már kész kiállítás kurátorságáról, és bejelentette: hazautazik Londonba. "Személyben érzem magam megsértve, és nem adom nevem egy ilyen cenzúrához" - szögezte le.

A kínai művész szerint a mű elsősorban "az oktatási minisztérium embereinek" szemét szúrta, ez pedig a főiskola igazgatóját szerinte azért zavarta, mert a tárca a napokban dönt az intézmény éves támogatásáról.

A 33 éves Ko Hongkongban és Pekingben él, Párizsban ösztöndíjas, de folyamatosan úton van: politikai propagandával foglalkozó művei ugyanis nagyon keresettek a nemzetközi tárlatokon.

"Kínából érkezve nem értem ezt a durva cenzúrát. És főleg a világ egyik legrégebbi képzőművészeti iskolájában nem, amelynek elvileg a szólásszabadságot kellene bátorítania. Ez jól mutatja annak a konzervatív politikai hangulatnak és a félelemnek a mértékét, amelyet Sarkozy okoz" - fejtette ki véleményét a lapnak. A France Info hírrádióban azt is elmondta, hogy Kínával kapcsolatban sokszor van szó a cenzúráról, de még ott sem merték eddig úgy cenzúrázni, mint most Párizsban.

Ko ügyvédje révén hivatalos levélben tudatta a párizsi főiskolával, hogy ha az esti megnyitó előtt nem helyezik vissza installációját a homlokzatra, bírósághoz fordul.
A Képzőművészeti Főiskola közleményében azzal indokolta döntését, hogy a "kínai diák installációja megsértette a közszolgálat semlegességét, és az intézményt akarta felhasználni művészi céljaira".

(Képünk illusztráció)


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását