2024. május 5. - Györgyi

Lendvai: az ország büszke lehet az elmúlt évek teljesítményére

Az ország lehet büszke az elmúlt nyolc év teljesítményére, annak minden nehézségével és hibájával együtt - mondta Lendvai Ildikó csütörtökön Kecskeméten.
2010. február 11. csütörtök 21:15 - HírExtra
Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, a legrosszabbat teszi az országgal, aki az elmúlt nyolc évet ki akarja törölni a szocialista kormányok és az ország lakosainak közös teljesítményéből.

"Nem a kormány, nem az MSZP kárára vannak ezek a törekvések, hanem az egész országéra" - tette hozzá a politikus.

A politikus szerint nincs olyan magyar város, amelyiknek az elmúlt nyolc évben az arculata ne változott volna meg, de elmondható ez az egész országról.
A szocialista pártelnök emlékeztetett arra, hogy nyolc évvel ezelőtt az átlagnyugdíj 34 ezer forint körül volt, ma 86 ezer forint, s az elmúlt nyolc évben a nettó és a bruttó bérek is a duplájára nőttek.

"Vásárlóértékben mind a nyugdíjak, mind a bérek 25-30 százalékkal nőttek" - fűzte hozzá.
A pártelnök kiemelte a csaknem egymillió panelházban lakónak a lakásaik felújításra adott támogatást, s a két és félszeresére emelt családi pótlékot is.

Lendvai Ildikó elismerte: volt válság, történtek kormányzati hibák, de véleménye szerint, aki úgy gondolja, hogy ez az ország háborús, romos állapotba került, "az vagy nem látott még háború utáni országot, vagy ma becsukja a szemét".

A szocialista politikus szerint nagyon rossz, ha ebben az országban bárkinek félnie kell, hogy "mások hibájáért a kollektív bűnösség elve alapján őt is megbélyegzik".
Az MSZP elnöke hangsúlyozta: pártja nem száll be az "ígéretlicitbe", csak olyan vállalásuk van, amit be is tudnak tartani.

"Sokan vannak, akik a parlamenti kétharmadra kacsintgatnak, minket egy másik kétharmad érdekel, az országnak az a kétharmada, amelyik nem tartozik a kiváltságosok közé" - mondta.

Pártja ellenez minden olyan nyugdíjprogramot, amely befagyasztja a mostani állapotokat, ezért ellenzik a svéd modellt is.

Lendvai Ildikó szólt az MSZP konkrét vállalásairól is. A 2011-től várható gazdasági fellendülés eredményeként vállalnák, hogy négy év alatt 20 százalékkal növelnék a bruttó keresetet és 25 százalékkal a nettó keresetet. Vállalják a munkavállalók terheinek csökkentését, ami a nettó fizetéseket emelné. A munkába utazásnál támogatnák azokat, akik a tömegközlekedést vennék igénybe. Kiszélesítenék az Út a munkába programot.

A lakhatás terheit is csökkentenék a panelprogram folytatásával. Közüzemi
magatartáskódexet vezetnének be a számlák közérthetővé tétele érdekében - sorolta.
Az MTI azon kérdésre, hogy változatlan marad-e a január elsejétől életbe lépett 62 évről 65 évre emelt nyugdíjkorhatár, és benne marad-e a hatályos nyugdíjtörvényben a 2013-tól, az átlagfizetéshez mért 14 százalékos nyugdíjcsökkentés, a pártelnök azt mondta: az eddig született intézkedések közül a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése éppen azért szükséges, hogy a nyugdíjak megőrizzék reálértéküket.

"Akármilyen furcsa dolog, a nyugdíjkorhatár emelése mindig az aktuális nyugdíjasok érdekét szolgálja és nem ellenük van, hiszen az ő nyugdíjalapjukat növeli meg" - válaszolta a kérdés első felére Lendvai Ildikó, aki hangsúlyozta, hogy ebben nincs vita a pártok között.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz sem szólt eddig arról, hogy "az induló nyugdíj számításának módját megváltoztatnák".

"A nyugdíjkassza biztosításához és több évtizedre való fenntartásához ezeket a lépéseket meg kellett tenni, ebben nincs vita a pártok között" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Bács-Kiskun megye 1-es választókerületében induló Balogh László képviselőjelöltet, a megyei közgyűlés korábbi elnökét, s a párt jelenlegi országgyűlési képviselőjét, továbbá Király József építési vállalkozót, akit a 2-es választókerületben indít a párt.

A sajtótájékoztató után Lendvai Ildikó lakossági fórumon vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását