2024. május 18. - Erik, Alexandra

Andor: az új bizottságnak sürgősen munkába kell állnia

Örömét fejezte ki Andor László, az új Európai Bizottság magyar tagja, hogy az Európai Parlament kedden jóváhagyta a bizottság testületét.
2010. február 9. kedd 16:58 - HírExtra
A strasbourgi plenáris voksolás után a helyszínen nyilatkozva a magyar biztos kiemelte: a voksolás pozitív kimenetele azért volt fontos, mert az Európai Unió előtt álló nehéz kihívások miatt az új bizottságnak sürgősen munkába kell állnia. A portfóliójához közvetlenül kapcsolódó, első legfontosabb feladatnak Andor László az új, tízéves átfogó gazdasági program, az EU2020 előkészületeit nevezte.

Andor László elmondta: az új bizottság nyomban meg is kezdi a munkát. A biztosok már keddre informális találkozóra voltak hivatalosak, szerdán pedig a tervek szerint formálisan is megkezdi a munkáját a testület.

Az új biztos az MTI érdeklődésére arról is beszélt: az új bizottság tagjai már eddig több találkozót tartottak, "elég jól" összekovácsolódtak. Hangsúlyozta: azokkal a biztosokkal, akikkel új funkciójában szorosabban együtt fog működni, különtalálkozókat is szerveztek.

Beszámolt Andor László arról is, hogy tárcája állítja össze az Európai Bizottság részletes munkaprogramjának foglalkoztatási és szociális részét. Bejelentette emellett, hogy hamarosan megjelenik egy új közlemény a munkaidővel foglalkozó uniós jogszabállyal, irányelvvel kapcsolatban.

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Andor László új magyar európai uniós biztosnak. A kormányfő azt kérte Andor Lászlótól, munkájával járuljon hozzá ahhoz, hogy a munkahelyek száma minél hamarabb gyarapodjon az Európai Unióban. Bajnai Gordon arra is megkérte az új magyar biztost, hogy szenteljen kiemelt figyelmet a szociális biztonság és az esélyegyenlőség megerősítésére, mert erre a válság negatív hatásai miatt különösen nagy szükség van.

A Fidesz és az MSZP képviselői igennel voksoltak, Bokros Lajos (MDF) tartózkodott, a Jobbik képviselői pedig nemmel szavaztak az új Európai Bizottság összetételéről.

A szavazás után Szájer József, a Fidesz-delegáció vezetője úgy vélekedett, "az Európai Parlament mai döntésével valamint a Lisszaboni Szerződés tavaly decemberi hatályba lépésével az EU egy új, aktív és dinamikus korszakába léphet".

Tabajdi Csaba (MSZP) külön üdvözölte José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök azon döntését, hogy "a válság idején kiemelten fontos" foglalkoztatásügyi és befogadásért felelős portfóliót a magyar jelöltnek, Andor Lászlónak adta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását