2024. május 18. - Erik, Alexandra

A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában

A médiának nagy szerepe van a társadalmi érzékenység kialakításában, abban, hogy a társadalom megismerje a fogyatékossággal élő emberek problémáit - erről a témában tartott szakmai tanácskozáson beszéltek az előadók kedden Budapesten.
2010. február 9. kedd 18:06 - HírExtra
Vidorné Szabó Györgyi (MSZP), az Országgyűlés szociális bizottságának elnöke szerint Magyarországon jó néhány évtizedre van még szükség az elfogadó gondolkodásmód kialakulásához. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a társadalom megismerje a fogyatékossággal élőket, ehhez a komoly rétegműsorok mellett mindenkinek szóló, a fogyatékosságot minden oldalról bemutató műsorok is kellenek.

Borza Beáta, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának főosztályvezetője arról beszélt, hogy az első lépéseket már megtettük, de továbbiakra is mindenképpen szükség van, nem lehet megállni a mostani szinten.

Gubucz Ágnes, a Magyar Televízió (MTV) esélyegyenlőségi ombudsmanja elmondta, hogy az intézmény a jogszabályi kötelezettségeknek eleget tesz, és a műsorstruktúrában átlagban megvalósul a napi két óra feliratozás és jelnyelvi tolmácsolás. Mint hozzátette, a programban szerepel műsor a fogyatékosságról, emellett integráltan is megjelennek a fogyatékossággal élők problémái a műsorstruktúrában.

Nyúli Tamás, a Duna Televízió elnöki irodájának vezetője közölte: a csatorna élő hírműsorokat is sugároz feliratozva, és eddig több mint nyolcvanezer műsorpercet feliratoztak.

Tímár János, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja azt hangsúlyozta, hogy a fogyatékosság ügyére vonatkozóan egységes szemléletmód kialakítására van szükség az egyes közszolgálati intézményeknél.

A tanácskozáson ismertették a Magyar Rádió elnökének levelét, ebben Such György arról írt: egy közmédiumnak kötelessége, hogy az egyes közösségek tagjainak lehetőséget biztosítson arra, követeléseik, igényeik a nyilvánosság elé kerüljenek, s ennek révén a döntéshozók a kérdéssel szembesüljenek. "Médiuma válogatja, hogy ennek milyen formában tesz eleget: műsorfolyamában rendszeresen megjeleníti az adott tematikát, vagy külön műsort dedikál-e neki." A rádió - mint hozzátette - az előbbit követi.

A Nonprofit Média Központ Alapítvány által szervezett tanácskozáson több civil szervezeti képviselő a műsorok feliratozása kapcsán szólt arról, hogy az szerintük elég bizonytalan, mert azt pályázati pénzekből valósítják meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását