2024. május 20. - Bernát, Felícia

Igazi "Makk-ász" a filmszemlén

A korrupcióról, a politika és a bűnözés összefonódásáról forgatta legújabb játékfilmjét Makk Károly; a Kossuth-díjas rendező Így, ahogy vagytok című politikai krimijét szombaton mutatják be a 41. Magyar Filmszemlén.
2010. február 6. szombat 17:23 - HírExtra
Mint Makk Károly az MTI-nek elmondta, filmje egyaránt nevezhető politikai kriminek, drámának vagy thrillernek, a lényeg nem a műfaji megjelölésben rejlik.
"Ez a film nálam az elmúlt néhány év ingerlő tapasztalatainak a végeredménye. A késztetés onnan ered, hogy mindenki beszél egy jobb társadalomról, arról, hogy mit kellene csinálni" - fogalmazott a rendező, hozzátéve: különböző "nehézségi erők" mindig megakadályozzák az ország előrelépését; az igazi gondok kibeszéletlenek maradnak, a film területén is.

"Nem állítom, hogy én általában elmondom, mi a fő baj, de megnevezek egy konkrét történet apropóján olyan emberi viselkedéseket, tulajdonságokat, amelyek részben egy adott társadalmi konstrukció gyümölcsei: a bűnözés, a maffia, a könyörtelen hazugsági sorozatok" - jegyezte meg Makk Károly.

A rendező Kertész Ákos Farkasbőrben című elbeszélését írta filmre a szerzővel és Bereményi Gézával. "A közös forgatókönyv-készítés megszokott módszer a filmcsinálásban; olyan, mint egy társasjáték. Én el voltam egy kicsit akadva az apróbb részletekben, Gézának pedig hihetetlen intelligens rálátása volt és egy olyan érzés benne, ami nagyon egybeesett az enyémmel" - beszélt a közös munkáról.

Az Így, ahogy vagytok stáblistáján feltűnnek a fiatal színészkorosztály legismertebb arcai (Csányi Sándor, Trill Zsolt, Fenyő Iván, Szabó Győző), a középgeneráció tagjai közül a főszerepet játszó Cserhalmi György, valamint a szerelmét alakító Nagy-Kálózy Eszter, de Makk Károly filmjében tért vissza a filmvászonra betegsége után Törőcsik Mari is.
"Nagyon örültem, hogy össze tudtuk hozni különböző generációk nagyjait, mert üdítő hatással voltak egymásra és rám is" - árulta el a rendező. Mint hozzáfűzte, a fiatalabb színészek közül többeket külön motivált, hogy "ők most nem szívtipró amorózók, hanem a bűnözésben fél- vagy két lábbal benne lévő fickók".

Az Így, ahogy vagytok központi alakja a pilótából polgármesterré lett idealista Bencze Gábor, akinek tapasztalnia kell, hogy a települést gátlástalan érdekcsoportok tartják kezükben.

Mint Makk Károly elismerte, a film története Móricz Zsigmond Rokonok című művének "távoli rokona". A regény azonban "szolidabb". A Rokonok Móricz korának erkölcsi képlete, hiszen egy öngyilkos embernek még van lelkiismerete - emlékeztetett.
"Azóta túlestünk egy világháborún, egy rendszeren, majd azt hittük, hogy ezt a rendszert meg is változtattuk radikálisan" - tekintett vissza az elmúlt évtizedek történetére Makk Károly azt indokolva, miért van filmjében sokkal több vadság és nyersesség, mint a húszas-harmincas években játszódó regényben.

Terveiről szólva a rendező elmondta: vannak témák, melyek érdekelnék, de a hazai közönségből jórészt kiveszett a magyar film iránti érdeklődés. "Várjuk meg először, hogy sül el az Így, ahogy vagytok" - fogalmazott.

A legújabb Makk Károly-játékfilm bemutatójának az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont szombat este. A rendező közlése szerint az Így, ahogy vagytok február 17-től kerül a mozikba.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását