2024. május 23. - Dezső

Eljött hát a határtalan eurojárások kora

Friss lendületet kaphat a franciaországi Strasbourgot és a Rajna túlpartján fekvő német településeket átfogó "eurojárás" fejlesztése, miután Strasbourg főpolgármesterét választották meg e sajátos, "határokon átívelő" közigazgatási egység elnökévé.
2010. február 6. szombat 12:30 - HírExtra
Az "eurojárást" hét évvel ezelőtt hozták létre Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár közös kezdeményezésére, annak a felismerésnek a jegyében, hogy a két nemzet, miután megbékélt egymással, lezárva a háborúskodások évszázadait, együtt építi jövőjét Európában.

Az "eurojárás" irányító testületét - Tanácsát - 48 fő alkotja, fele részben Strasbourgból, fele részben pedig Offenburg, Lahr, Kehl, Achern, illetve Oberkirch településekről, amelyek a német közigazgatási rendszeren belül Ortenau körzethez tartoznak. E német települések közül Kehl a legismertebb - oda vezet a Rajna fölött átívelő Európa-híd.

Eddig csupán "szóvivője" volt a Tanácsnak, most azonban elnököt és alelnököt választottak, Roland Ries, Strasbourg főpolgármestere, illetve az Ortenau körzetet képviselő Frank Scherer személyében. A változást nem cím- és rangkórságból határozták el, hanem azzal a céllal, hogy megerősítsék az "eurojárás" összehangolt fejlesztése mögötti döntéshozói hátteret.

A térséget mintegy 850 ezren lakják, és a közös projektekre eddig meglehetősen szerény összeg, évente fejenként egy, azaz egy euró, vagyis 850 ezer euró állt rendelkezésre. Pontosan még nem tudni, hogy ezentúl mennyivel lesz több pénz, de tervekben nincs hiány. Javítani akarják például az egészségügyi ellátást, szakkórházakat akarnak kialakítani, ahová az egész "eurojárásból" lehet szállítani a betegeket.

E feladat már önmagában is kiváló "gyakorlóterep" arra, miként lehet félresöpörni adminisztrációs akadályokat, a jogszabályi környezetben meglévő, országok közötti betegbiztosítási és -ellátási eltéréseket. A megfontolás nagyon gyakorlatias: Ortenau Strasbourg vonzáskörzetében található, és legkevésbé az itt lakók tehetnek arról, hogy hol húzódik az államhatár.

Jórészt Strasbourg költségvetéséből finanszírozzák majd a nagyváros egyik villamosvonalának a meghosszabbítását, át a hídon, Kehlig. Jelenleg a strasbourgi buszhálózat egyik járata jelenti a tömegközlekedési lehetőséget a két település között.
Az "eurojárásnak" van már saját futballcsapata, és hamarosan Strasbourg-Kehl maratoni futóversenyt is rendeznek.

De Európa-híd ide vagy oda, "a hivatalnak packázásai" a Rajna-parton is szívós hagyományokban gyökereznek. A német vízirendőrség nemrégiben könyörtelenül lecsapott egy 39 éves elzászi horgászra, aki a folyó felezővonalán túl, német horgászengedély nélkül fogott "legkevesebb öt halat". Elkobozták 600 euró értékű felszerelését, és emellett megbüntették 750 euróra.

"Az öt hal állampolgárságát nem állapították meg" - nyilatkozott keserű gúnnyal a Badische Zeitungban Martine Mérigeau, az Euro-Info Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Szolgálat vezetője, aki szerint az "eurojárásban" ideje lenne gondoskodni közös, francia-német horgászengedélyek kibocsátásáról is.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását