2024. május 19. - Ivó, Milán

Demszky: városok együttműködése

A Budapest, Bécs és Ulm közötti szervezett együttműködés kialakítását jelentette be a németországi városban kedden Demszky Gábor.
2010. február 2. kedd 20:40 - HírExtra
A Duna menti államok, régiók, illetve városok képviselői az európai Duna-stratégiáról tárgyaltak, a találkozón Magyarországot a budapesti főpolgármester képviselte. Demszky az MTI-nek elmondta: a konferencia keretében tartották meg a Duna-menti települések és régiók elnökségi tanácsának ülését is. Ezen bejelentette a Budapest, Ulm és Bécs által létrehozott európai területi együttműködési csoportosulás megalakulását.

A cél a három város közötti együttműködés erősítése és ezáltal a Duna-stratégia végrehajtásának segítése. A kooperáció a többi között a gazdaság, a kultúra, a környezetvédelem és a kutatás területeire terjed ki.

A főpolgármester olyan rugalmas együttműködési formáról beszélt, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek az Európai Unióhoz forduljanak forrásokért. Ezt Demszky Gábor nagyon fontosnak nevezte egy olyan későbbi időszakban, amikor Budapest - mivel az unió normái szerint túlságosan gazdagnak minősül - más címen már nem juthat forrásokhoz. Szavai szerint időben kellett lépni ahhoz, hogy Budapest e csoportosulás keretében 2013 után is pénzügyi forrásokhoz jusson.

Demszky kiemelte, hogy a balkáni államok részéről óriási az érdeklődés a Duna-menti együttműködés iránt. Számukra ez a csatlakozást előkészítő kaput jelent az unió felé - tette hozzá.

A következő ilyen jellegű konferencia helyszíne Budapest lesz, míg a stratégia végső kidolgozására a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökség idején kerül sor - utalt rá a főpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását