2024. május 16. - Mózes, Botond

Aláírásgyűjtés indulhat a polgármesteri tisztség megszűnéséről

Az Országos Választási Bizottság (OVB) zöld utat adott annak az aláírásgyűjtési kezdeményezésnek, amelynek célja a polgármesteri tisztség megszűnése, ha a települési vezető egy évig nem vesz részt a képviselő-testületi üléseken.
2010. január 26. kedd 08:22 - HírExtra
Az OVB egyhangú határozatot hozott a kérdés hitelesítéséről. Többen utaltak arra, hogy a kezdeményezés az önkormányzati működés alapvető feltételeit érinti, és a jelenlegi szabályozás kétharmados parlamenti többséggel módosítható.

A kérdés, melyben megkezdhető az aláírásgyűjtés, így szól: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy amennyiben a polgármester a képviselő-testület (közgyűlés) ülésén egy éven át nem vesz részt, úgy a polgármester megbíztatása megszűnik?".

Az OVB hitelesítette azt a kérdést is, amely szerint az Országgyűlésnek törvényben kellene szabályoznia azt is: ha a polgármester az eskü vagy a fogadalom letétét megtagadja, úgy a polgármesteri tisztség a megtagadással megszűnik.
A kérdések hitelesítése után - országos népszavazási kezdeményezés esetén - a kezdeményezőknek négy hónapjuk van arra, hogy 200 ezer hiteles aláírást gyűjtsenek össze.

A folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket azonban az általános országgyűlési választás egy meghatározott időszakára fel kell függeszteni. Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény ugyanis kimondja: nem lehet aláírást gyűjteni a választás napján, valamint az azt megelőző, és azt követő 41 napon belül. (Ez azt jelenti, hogy - tekintettel a két héttel későbbi második fordulóra - 97 napig fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket.)

A köztársasági elnök április 11-ére írta ki a választást, így március 1-je után 97 napig nem gyűjthető aláírás népszavazási, népi kezdeményezési ügyekben.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szavazás napja előtti 41. napon "leáll az óra"; ekkor le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását