2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán a legnépszerűbb?

Orbán Viktor a leginkább megosztó politikus, mégis a Szonda Ipsos 2010 januári népszerűségi listájának első helyére került.
2010. január 25. hétfő 10:15 - HírExtra
A lap hétfői számában ismertette a kutatóintézet felmérését, amely szerint a kampány kezdetére szinte mindenki veszített népszerűségéből, mert annak kezdeti szakaszában a pártok hívei egyre jobban kedvelik saját politikusaikat, ugyanakkor a bizonytalan választópolgárok véleménye inkább negatívabb lett a közéleti szereplőkről.

A lapban közölt lista szerint miközben Orbán Viktor népszerűségi pontszáma nem változott az előző felméréshez képest, a korábban az élen szereplő Sólyom László köztársasági elnöké két ponttal esett, így 45-45 ponttal rendelkezik mindkét politikus, Orbán Viktor ismertségi indexe viszont 92 százalékos, 2 százalékponttal magasabb Sólyom Lászlóénál. Az Ipsos kutatói 1500 embert kérdeznek meg a felmérésben, a táblázatban az azonos pontszámmal rendelkező politikusok sorrendjénél a tizedszázalékos különbségeket vették figyelembe.

A felmérés szerint Mesterházy Attila megítélése sokat javult a szocialisták körében. Novemberben az MSZP híveitől 52 pontot kapott, egy hónap múltán 62 pontos lett, most pedig valamivel még magasabbra, 64 pontra értékelik. Ezzel a minősítéssel a miniszterelnök-jelölt már a második legkedveltebb személyiség a szocialisták táborán belül, egyedül a 68 pontos Bajnai Gordon előzi meg. Az MSZP-sek körében javított Lendvai Ildikó is – 49-ről 54 pontra. A Fidesz hívei a múlt havinál (51 pont) kedvezőbben vélekednek Navracsics Tiborról (56 pont). Ugyancsak a kampány hatása lehet, hogy Vona Gábor is erősíteni tudott saját pártja támogatói körében. Már korábban is 70 pont körüli értékekkel mondtak róla véleményt a jobbikosok, most még inkább azonosulnak elnökükkel (75 pont).

Orbán Viktor megítélése összességében és szerkezetében sem változott. Kivételes népszerűségnek örvend a Fidesz hívei körében – 80 pontot adtak neki. Ezt a rokonszenvet lefelé húzza a többi politikai csoport, mindegyikben az átlaga alatti értékelések vannak.

A kutatók szerint az nem meglepő, hogy a szocialista pártiaktól csak 20 pontot kapott, az már érdekesebb, hogy a jobboldal másik pártjának támogatói körében sem igazán kedvelt. A jobbikosok Orbánnak adott 35 pontja mögött szerintük egy megosztott véleményegyüttes látható: fele részük elutasítja, egynegyedük felemásan viszonyul a Fidesz elnökéhez, további egynegyedük rokonszenvet érez iránta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. január 25. 11:34
Meg tudom érteni. No nem azért, mert olyan kivételes egyéniség, hanem azért, mert olyan a többi... :-(((
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását