2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gázrobbanás: a konvektor volt a hibás

A tűzvizsgálat eddigi eredményei szerint a gázkonvektor okozta a budapesti Balaton utcai társasház ötödik emeletén január 8-án történt robbanást – mondta az MTI-nek a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője hétfőn.
2010. január 25. hétfő 14:21 - HírExtra
A tűzoltóság és a gázművek szakembereinek megállapítása szerint a detonációt az okozta, hogy a balesetben életét vesztett 80 éves férfi lakásában az egyik gázkonvektor tömítetlen volt - közölte Dobson Tibor.

A tömítetlen készüléken, a fővezetékhez csatlakozó részén, az úgynevezett hollander-anya le volt lazulva: alig két menet tartotta össze a kályhát a csővezetékkel - mondta az ezredes. A szakértők kizárták, hogy a robbanás miatt lazult volna meg a csavar, így akár a szándékosság is feltételezhető – tette hozzá.

A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a két hiba miatt mennyi idő alatt telítődhetett gázzal a szoba, és mi indíthatta be a detonációt – mondta Dobson Tibor.

A főosztályvezető az MTI-nek azt is elmondta, hogy a megsemmisült lakásban a tűzvizsgálók és a gázművek szakembereivel közösen tartott korábbi helyszíni szemle során találtak ugyan két gázpalackot, de kiderült, azok sértetlenek voltak, így nincs közük a balesethez.

Az egyik gázpalack teljesen tele volt, míg a másikból, amely rá volt kötve a Szieszta gázkályhára, nem hiányzott annyi, hogy szivárgás esetén ekkora robbanást okozzon – jegyezte meg.

A főváros V. kerületében, a Honvédelmi Minisztériummal szemközti 48 lakásos társasház legfelső, ötödik emeletén történt a robbanás, s a detonáció következtében három lakás megsemmisült. Az épület tetőszerkezete és födémje megsérült, a gázrobbanás miatt az egész épületet életveszélyessé nyilvánították.

Annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanás történt, a kórházba szállítás után meghalt, három másik ember szintén kórházi kezelésre szorult. Az éjfél után történt robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

Az V. Kerületi Rendőrkapitányság a Balaton utca 12. szám alatti gázrobbanást követően közveszély okozás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását