2024. május 21. - Konstantin

MDF a nyugdíjasokról

Az MDF ifjúsági szervezete szerint az nevezhető embertelennek, ahogyan az MSZP és a Fidesz becsapja az nyugdíjasokat.
2010. január 24. vasárnap 19:50 - HírExtra
Somogyi Bálint Márton, az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) budapesti alelnöke ezt azzal kapcsolatban közölte az MTI-vel, hogy a Societas elnökhelyettese vasárnap embertelennek, drágának és veszélyesnek nevezte Lévai Zoltán MDF-es képviselő a panelházak visszabontásával kapcsolatos javaslatát.

Az IQ budapesti alelnöke közleményében hangsúlyozta, az elmúlt nyolc év csapnivaló szocialista kormányzása volt drága és veszélyes, kezdve a 100 napos program elfogadásával, folytatva a korrupciós ügyekkel, befejezve az államcsőd közeli helyzettel.
Kiemelte: az MSZP és a Fidesz ahelyett, hogy egy fenntartható nyugdíjrendszeren dolgozna, aláírást gyűjtenek.

Az IQ úgy véli, embertelen dolog a nyugdíjasok támogatását kérni egy olyan rendszerhez, amely nem felel meg a társadalmi szolidaritás alapvető követelményének és veszélybe sodorja a nyugdíjak kifizetését.

A Fidesz nyugdíjas tagozata és az MSZP is szombaton közölte, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek nyugdíjügyben.

Az MSZ azt kérdezi majd a választókról: egyetértenek-e azzal, hogy ne lehessen 70 évre emelni az alapnyugdíj kifizetésének korhatárát; hogy ne valósulhasson meg az az elképzelés, amely 15-20 százalékkal csökkentené az újonnan nyugdíjba vonulók öregségi nyugdíját; továbbá hogy az éves nyugdíjemelést a jelenlegi rendszerben számolják ki, azaz megfelelő mértékű gazdasági növekedés esetén a nyugdíjakat az inflációt meghaladó mértékben kelljen emelni.

A Fidesz is hasonló tartalmú íveken kérné az emberek véleményét. Ezek szerint az akció keretében egyebek közt azt kérdezik majd: egyetértenek-e azzal, hogy ne emelkedjen 70 évre a nyugdíjkorhatár, hogy ne csökkenjen 15-20 százalékkal az újonnan nyugdíjba vonulók nyugdíja, valamint hogy ne lehessen privatizálni a nyugdíjpénztárakat.

Vasárnap a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta, az MSZP aláírásgyűjtő ívéből kiderül, hogy a szocialista párt nem tett le a nyugdíjpénztárak privatizációjáról, ugyanis az MSZP - a Fideszzel ellentétben - nem gyűjt aláírást a nyugdíjpénztárak privatizációja ellen.
Erre a kijelentésre reagálva Nyakó István, a szocialista párt szóvivője úgy vélte, felesleges a Fidesznek úgy csinálnia, mintha az MSZP ötlete lett volna a svéd modell bevezetése, hiszen Varga Mihály nem az MSZP tagja, hanem a Fidesz alelnöke. Ahogyan Iván László sem tagja a szocialista pártnak, aki támogatta a 2007-ben e szellemben született törvényjavaslatot és Orbán Viktor sem, aki egy zárt körű előadáson a nyugdíjak befagyasztásáról beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását