2024. május 17. - Paszkál

Az ókori amfora titkai

Spanyol kutatók egy római kori amforát fogtak vallatóra, amelyet Larás marokkói kikötőváros közelében találtak. A Valenciai Egyetem régészei még 2005-ben fedezték fel az amforát a föníciaiak által a Kr. e. VII. században alapított Lixusban (Mauretania Tingitana). A város később karthágói befolyás alá került, majd Karthágó lerombolása után Lixus a Római Birodalom részévé vált.
2010. január 23. szombat 13:23 - HírExtra
A település virágkorát Claudius császár uralkodása alatt (Kr. u. 41-54) érte el. Némely görög szerző egyébként Lixust a Heszperiszek (Heszperidák) kertjével azonosította, ahol Héra aranyalmáit őrizték segítőjükkel, az emberi nyelvet beszélő hatalmas kígyóval, Ládónnal együtt.

A Valenciai Egyetem Analitikai Kémiai Intézetének kutatói, akik vizsgálataikról az Analytical Letters című szaklap legújabb számában számoltak be, négy éven át elemezték az amforát. A vegyészek mindenekelőtt azt vizsgálták, hogy mivel zárták le a cserépkorsót, s mit tárolhattak benne - olvasható az EurekAlert (http://www.eurekalert.org) tudományos hírportálon.

Mint kiderült, az amfora száját eredetileg fenyőgyantával zárhatták le: a kétezeréves parányi minta ugyanis gyantasavakat tartalmazott. Az ókori fenyőgyanta egyébként kemény állagú, színe pedig fekete volt, sárga pettyekkel tarkítva, szemben a jelenkori vöröses színű fenyőgyantával.

Az amforát valószínűleg parafával, vagy fadarabbal dugaszolhatták be, s az edénynek lehetett kerámiakupakja is, hasonló ahhoz, mint amilyet a közelben felfedeztek fel. A kerámiaedény nyakán körkörös mintázat látható, valamint felfedezhetők az amforát egykoron megformázó mester ujjlenyomatai is.

"Az edényt egy olyan területen fedeztük fel, ahol Kr. e. 50 és Kr. u. 10. között az amforákat tároló raktár üzemelhetett" - vélekedik Carmen Aranegui ásatásvezető régész, a Valenciai Egyetem professzora.

A régészprofesszor szerint, aki másfél évtizede végez ásatásokat Lixusban, az amfora itáliai eredetű, valószínűleg Campania mai területén készíthették. Ezeket az edényeket bor vagy sózott élelmiszer szállítására alkalmazták, ám később másodlagos hasznosításra kerültek. Így történt a lixusi egyénnyel, amelyben vastörmeléket találtak. Vélhetően egy öntöde használta, hogy megóvja a vasat a korróziótól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását