2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiller István kitüntetéseket adott át

Az állam kultúrában betöltött közvetítő szerepének fontosságáról beszélt Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, a magyar kultúra napján a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol kitüntetéseket adott át az ünnep alkalmából.
2010. január 22. péntek 14:43 - HírExtra
Köszöntő beszédében Hiller István kiemelte, 2010 és 2011 a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-projekt, illetve Magyarország soros európai uniós elnöksége révén hatalmas esély a magyar kulturális élet számára. A két, nemzetközi bemutatkozási lehetőséget nyújtó programsorozatot "ívben érdemes látni" - fogalmazott.

A kultúra és az oktatás kapcsolatáról szólva a miniszter úgy vélekedett, akár külön minisztériumok, akár egy egységes tárca jól elláthatja a két terület felügyeletét, egy olyan kormányzati rendszerben azonban, ahol egy "B típusú kulturális minisztérium" egy "A típusú szervezetnek" lenne alárendelve, a kultúra pozíciói gyengülnének.

Hiller István hangsúlyozta: a közművelődés területén nagy előrelépést jelent a több száz kistelepülés művelődési központjainak megújítására 28 milliárd forint EU-támogatás felhasználásával kiírt pályázat, míg az Alfa program során sok tucat vidéki múzeum állandó kiállítása, illetve épülete újulhatott meg.

"Az államnak volt, van, és legyen is erőteljes szerepe a kultúrában" - fogalmazott a tárcavezető a kormányzat feladatairól. Hozzátette azonban: az államnak ahelyett, hogy rátelepedne a kulturális életre, koordináló és finanszírozó szerepet kell betöltenie.

A szakmai együttműködés elmúlt években elért sikerei közül miniszter a filmtörvényt és az előadóművészeti törvényt említette. Mint elmondta, az utóbbi jogszabályhoz fűződő adókedvezmény révén a hazai színházak 2009-ben csaknem egymilliárd forintnyi felajánlást kaphattak.

Tíz-tizenöt éve még Bécsbe kellett mennie a magyar közönségnek, ha igazán nagyszabású kiállítást akart látni, most elég harminc métert megtenni - utalt Hiller István a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című reneszánsz tárlatára.

Felidézve a múzeum több százezres látogatósereget vonzó nagykiállításait a miniszter úgy vélte, Magyarországon tekintélyes réteg érdeklődik a színvonalas kultúra iránt. Az értékőrzés mellett a nagy nemzeti intézmények feladata e tömegméretű kulturális igény kielégítése is - hangsúlyozta.

Hiller István arról is beszélt, hogy az új finanszírozási rendszernek köszönhetően január 1-től újjászületett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA): az intézmény idén már az ötös lottó játékadójának 90 százalékából gazdálkodhat, ami várhatóan kétmilliárd forintos forrásbővülést jelent. A plusz összeg feléből tavasszal beindul a Márai könyvtártámogatási program, amely közvetlen kapcsolatot teremt majd a szerzők, a kiadók, a könyvtárak és az olvasók között.

A kulturális tárca vezetője felidézte az elmúlt évek külföldi magyar kulturális évadait, hozzáfűzve, hogy az EKF-program, majd a magyar EU-elnökség évében ez a hagyomány szünetel. Érdemes azonban előkészíteni a 2012-es esztendő külföldi magyar évadát, amely a legnagyobb hasznot az Arab-öböl országaiban hajthatná - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását