2024. május 13. - Szervác, Imola

Bajnai esélytelenül perel?

Pesty László, a királyi tévén anno sikerrel futó Pesty Fekete Doboz vezetője a HírExtrától tudta meg, hogy legújabb filmje, illetve egy nyilatkozata miatt alaposan meggyűlt a baja Bajnai Gordonnal.
2010. január 21. csütörtök 12:59 - Nagy András
Bajnai Gordon beperli Pesty Lászlót. Az ismert filmrendező-producert rágalmazással vádolja a kormányfő. Pesty legújabb, a Hajdú-Bét ügyet taglaló dokumentumfilmjéről a Helyi Théma című lapnak többek közt úgy nyilatkozott, (Bajnai esetében) „nem egy naiv, kedves, pislogó emberről van szó, aki mindent megtesz Magyarország boldogulásáért, csak hát szegényke balfácán. Nem, ő emberek haláláért felel.”

Bajnai a Kormányszóvivői Irodán keresztül csütörtök reggel tudatta, hogy határozottan visszautasít minden a személyét érintő alaptalan gyanúsítást és rágalmat, továbbá Pesty László, a Helyi Téma című lapnak adott nyilatkozatában foglalt valótlan állítások miatt bírósághoz fordul, mind Pesty Lászlóval, mind a lappal szemben.

Bajnai egyúttal emlékeztetett: a mostanihoz „hasonló ügyekben” egyszer már jogerős bírósági ítélet kötelezte helyreigazításra a hamis állításokat közlő Magyar Nemzetet. A miniszterelnöki feljelentés hírére megkerestük Pesty Lászlót, aki tőlünk értesült Bajnai szándékairól.

Üdvözlöm Pesty úr! Az új filmjéről, valamint a kormányfő reggeli közleményéről kérdeznék…

Adott ki közleményt?

Igen, amelyben az áll, hogy beperli Önt az új filmje kapcsán adott interjúja miatt.

Hoppá…

A közleményben az is benne van, hogy az új filmjét a választásokra időzítve, politikai céllal készítette el, és korábban Ön is úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a választásokra már minél többen láthatnák. Kifejezetten a kampányra időzített?

Igen.

Ön a Helyi Thémának a film kapcsán azt mondta, szeretné, ha a nézőkben felébredne az a vágy, hogy ideje igazságot szolgáltatni.

Ez kettős értelmű kijelentés volt. Egyrészt az elmúlt csaknem nyolc évben mérhetetlen sok visszaélés történt. Elég a Zuschlag-, a Hunvald-, vagy a BKV-ügyre gondolni. De ezek csak a jéghegy csúcsai. Itt loptak, csaltak, hazudtak, és a bűnösök jelentős része úgy néz ki, hogy megússza. Közhely, hogy ez egy következmények nélküli ország, ahol bármit meg lehet tenni. Általános a társadalom fölháborodása és általános az az érzés, hogy igazságot kéne szolgáltatni. Vagyis, hogy el kéne számoltatni azokat, akik ezeket a visszaéléseket elkövették.

Kinek a feladata az elszámoltatás?

Természetesen a rendőrségé és az igazságszolgáltatásé.

Említette, hogy kettős értelmű kijelentést tett.

Ez az egyik vetülete a kérdésnek, a másik pedig a konkrét ügy, a Hajdú-Bét ügy. Itt egy rendkívül bonyolult gazdasági konstrukcióban addig rakosgatták a pénzt, amíg emberek százai kifizetetlenül maradtak. Akik közül nem egy öngyilkos lett. Ebben az ügyben is igazságot kéne tenni.

A szóban forgó cikkben azt mondta: az a feladata, hogy tárgyilagosan tájékoztassa a nézőt. Ez azt jelenti, hogy Bajnai Gordont is megszólaltatja a filmben?

Interjúban nem szólaltatom meg, de megszólal a filmben, bejátszások formájában.

„Pártkötődése egyértelmű”
Pesty László pártkötődése egyértelmű, 2006-ban Tarlós István kampányfőnöke volt, 2007-ben filmet készített Orbán Viktor honlapjára. Pesty a Helyi Témának adott nyilatkozatából pedig kiderül, filmjét a választásokra időzítve, politikai céllal készítette el, az tehát a választási kampány része.
Részlet a Kormányszóvivői Iroda közleményéből
Bajnai korábbi nyilatkozataiból valók a bejátszások?

Igen.

Miért gondolja, hogy személyesen Bajnai Gordon felelős emberek haláláért?

Ő volt a vezérigazgatója a Wallis Rt.-nek, amely tulajdonképpen nem fizette ki ezeket az embereket. Akik ennek következtében öngyilkosok lettek.

Felelőssé tehető egy ember egy másik öngyilkosságáért?

Erre nem lehet szóban választ adni. Meg kell nézni a filmet. Az ott elhangzó interjúkból kiderül, hogy micsoda sorscsapásként élték meg, és hogy micsoda nyomorba kerültek azok, akik nem lettek kifizetve.

El tudja képzelni, hogy Bajnai Gordon egyszer a törvény előtt felelősségre vonják emiatt?

Jogilag megalapozottan tudom mondani, hogy nem zárható ki egy felelősségre vonás.

Egyébként mit szól a perhez? Számított rá?

Igen.

És ahhoz mit szól, hogy a Magyar Nemzetet éppen a Hajdú-Bét ügy miatt egyszer már elmarasztalta a bíróság?

Azt gondolom, hogy mind a film, mind a nyilatkozatom abszolút megalapozott volt és bizonyítható tényeket tartalmaz. Bizonyítani tudok mindent. Vigyáztunk, hogy olyan dolgok hangozzanak el, amelyek bizonyíthatóak, úgyhogy esélytelennek tartok egy ellenünk indított pert.

Ügyvéddel is átnézették a filmkockákat, illetve a nyilatkozatát?

Igen.

Személyesen találkozott már Bajnai Gordonnal? Csak azért, mert elég markáns véleménye van a személyiségét illetően.

Nézze, szerencsétlen, pislogó balfácánok nem szoktak ennyi milliárdot összegereblyézni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

malkom
2010. január 23. 16:56
Egyszer mar a szemermetlen ragalmazoknak istenigazaban a kormere kellene csapni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását