2024. május 13. - Szervác, Imola

Bajnai: Vasfüggönnyel a társadalm ellen

Vasfüggönnyel választotta szét a politika a társadalmat, legalább a nagy ügyekben kiegyezés kellene - mondta a Heti Válasznak Bajnai Gordon miniszterelnök, aki szerint az "aktuális válságnak" 2011 elejére vége lehet Magyarországon.
2010. január 21. csütörtök 09:48 - HírExtra
A hetilap csütörtökön megjelent számában közzétett interjúban a miniszterelnök egyebek mellett kifejtette, hogy ő és a kormánya csak a kezdőlépéseket tette meg néhány területen, "az már a következő kormányok felelőssége, hogy a munka- és a növekedésösztönzés pályáján tartsák az országot".

Bajnai Gordon jó példaként említette meg az 1995 és 2000 közötti éveket, amikor "fájdalmas korrekció után az ország fegyelmezett és növekvő pályára állt, s ez az 1998-as kormányváltás utáni egy-két esztendőre is igaz".

"Én arra vállalkoztam, hogy visszahozom Magyarországot a szakadék széléről. Ez megtörtént. Emellett olyan alapvető változásokat is elindítottunk, amelyek tartósan válságállóvá teszik az országot" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a következő miniszterelnökök felelőssége e folyamat továbbvitele. Bajnai Gordon a nyugdíjrendszer, a szociális, valamint az adórendszer átalakítását említette az alapvető változások között. Utóbbinak köszönhetően szerinte idén az átlagkeresetűek éves nettó bére másfél hónapnyi összeggel nő.

A kormányfő azt mondta: az IMF és nemzetközi elemzők állítják, hogy 2011-12-re 3-4 százalékos növekedés lehet idehaza. „A folyamat úgy néz ki (...), hogy a vállalkozások gyarapodása után a munkanélküliségi mutató is javulni kezdhet. Magyarország a jövő év elejére érhet ide, tehát az aktuális válságnak akkor lehet vége."

A fájdalmasat kellett választani, hogy ne következzen be az elviselhetetlen - fogalmazott Bajnai Gordon. Az újságírók felvetésére, amely szerint szavazatvásárlási célokat szolgál, hogy a kormány a kampányidőszakban indítja újra a tavaly leállított nyugdíjkorrekciós programot, hosszabbítja meg a krízisalapot, csökkenti a távhőáfát, a kormányfő úgy reagált: „Az jó, ha egy párt büszke az általa támogatott válságkezelés eredményeire. A baj az, ha a pártok olyan dolgokra kérnek felhatalmazást, amelyekről eleve tudják, hogy betarthatatlanok, vagy nem szolgálják az ország érdekét."

A "politikai riválisok úgy viselkednek, mintha hallgatólagos megállapodást kötöttek volna arra, hogy az állami újraelosztásból élők szavazatai segítségével döntik el a választást", ez Magyarország egyik legnagyobb problémája - mondta a miniszterelnök. Az ígéretlicit és a végletes megosztottság valós probléma; a politika "vasfüggönnyel választotta szét a társadalmat, és a civil szféra minden zugába behatolt" - fogalmazott Bajnai Gordon. Ezek "a törzsi, futballszurkolói szintű azonosulások (...) ártanak az ország fejlődésének. Pedig kiegyezés kéne, legalább a nagy ügyekben" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy 2014-ben visszatér-e a politikába, Bajnai Gordon azt válaszolta, hogy nem tervez ilyet. Most egy dologra koncentrál, arra, hogy "tisztességesen, a lehető legjobb állapotban" adja át az országot. "Aztán elkél majd néhány hónap szellemi méregtelenítés" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását