2024. április 29. - Péter

8300 munkahelyet szüntet meg az Opel

Összesen 8.300 munkahelyet szüntet meg a General Motors autógyár Európában - jelentette be Nick Reilly, a cég európai igazgatója csütörtökön Brüsszelben sajtótájékoztatón.
2010. január 21. csütörtök 18:06 - HírExtra
Mint mondta, a vállalat kénytelen volt fájdalmas döntéseket hozni, miután "szembesült a szűkülő autópiac realitásaival". Megerősítette, hogy bezárják a 2.300 főt foglalkoztató antwerpeni Opel-gyárat, Németországban pedig 4 ezer állást építenek le. Szentgotthárdon nem számítanak központi leépítésre - mondta az MTI tudósítójának Légrádi Edit a gyár szóvivője. A gyárat érintően nincs új információ az Opel ismertté vált tervei között; a korábbiakhoz hasonlóan zajlik a gyártás a motor- és váltógyárakban - fűzte hozzá.

A General Motors szentgotthárdi gyárában jelenleg 628-an dolgoznak, a munkaidőt egy évvel ezelőtt a gazdasági válság miatt heti négy napra csökkentették.

Az Opel összesen mintegy 48 ezer alkalmazottat foglalkoztat közvetlenül Európában. Csak a belgiumi üzem felszámolása mintegy 10 ezer beszállítói munkahelyet is érint.

A 80 éve működő flamand üzem sorsának megpecsételődését már korábbi kiszivárogtatásokban is jelezte a gyár, a hivatalos döntés azonban csak most született meg. Mint Nick Reilly mondta, az Astra típus gyártását Antwerpenből egy másik városba helyezik át. Sajtóértesülések szerint a németországi Bochumról van szó.

Nick Reilly - aki elsősorban a belga részleget érintő döntést kívánta ismertetni - nem részletezte, pontosan hol csökkentik még a kapacitást. Arra azonban emlékeztetett, hogy felmérése szerint - a nemzetközi gazdasági válság következtében - idén összesen 1,5 millióval kevesebb autót értékesítenek majd a gyárak, mint tavaly, a válság előtti éves szinthez képest pedig 4 millióval csökken az eladás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását