2024. május 19. - Ivó, Milán

Lendvai: a Fidesz a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől védi meg

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz nyugdíjasokat érintő vállalásai azt jelentik, hogy az ellenzéki párt a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléstől védi meg. Az MSZP elnöke így reagált keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz nyugdíjasoknak küldendő levelére.
2010. január 19. kedd 19:10 - HírExtra
Lendvai Ildikó azt mondta: a Fidesz garanciát vállal a nyugdíjak reálértékének a megőrzésére, de a levelében nem vállal garanciát a méltányossági nyugdíjemelésre, a nyugdíjprémiumra, a nyugdíjkorrekcióra. Az MSZP várja a Fidesz igazi levelét - tette hozzá a szocialista politikus, aki arra is kíváncsi, hogy a Fidesz visszavonta-e Varga Mihály Fidesz-alelnöknek a svéd modellre vonatkozó elképzeléseit, az ellenzéki párt vállal-e garanciát a nyugdíjkorrekcióra, nem vonja-e vissza a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, és nem szünteti-e meg a méltányossági nyugdíj fedezetét.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: a Fidesznek a svéd modellre vonatkozó terveivel kapcsolatos védekezéséből terhelő tanúvallomás lett.

A Fidesz-levél nem vall színt a svéd modellről - húzta alá a pártelnök, hozzátéve: érthető, hogy Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti képviselője írta alá, aki szerinte vélhetően nem vállal majd kormányzati szerepet, nincs a levél alatt Varga Mihály neve, aki a Fidesz tervei szerint a pénzügyminiszteri poszt várományosa.

Azt a gyakorlatot, amely szerint az állam adófizetői pénzből, vagy hitelből több mint 500 milliárd forintot betesz a nyugdíjkasszába meg kell szüntetni - idézte Lendvai Ildikó Varga Mihályt. Az MSZP elnöke szerint ma három modell versenyez a nyugdíjrendszer kapcsán, ebből az MDF-é és a Fideszé lényegében ugyanaz, egy különbség van közte: míg az MDF felvállalja a svéd modellt, addig a Fidesz zavarosan beszél egy állami támogatás kivonását tartalmazó koncepcióról, mind a kettő egy "szegénységnövelő" nyugdíjmodell.

Ezzel szemben áll az MSZP elképzelése, amely úgy szól, hogy az állami támogatást hosszú távon még nem lehet kivonni a nyugdíjrendszerből - fejtette ki a szocialista politikus. Megismételte, pártja emellett fenntartja a nyugdíjkorrekció folytatását, a nyugdíjprémiumot és a méltányossági nyugdíjkasszát.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, az MSZP 2002-es kormányzása óta a nyugdíjak reálértéke több mint 25 százalékkal nőtt, igaz voltak olyan évek, amelyek visszaesést mutattak. Kitért arra is, hogy a nyugdíjkorhatárt azért emelték fel, mert arra szükség volt, de - mint mondta - a Fidesz a garancialevelében nem szól ennek csökkentéséről.

Többek között a munkanélküliségről szóló KSH-adatokra reagálva a pártelnök annyit mondott: világválság van, ezek a tendenciák az év végéig jellemzőek lesznek, de Magyarország megtette a lehetséges védekezési lépéseket, ha ezeket a kormány nem lépte volna meg, a helyzet sokkal rosszabb lenne.

A Fidesz kedden jelentette be, hogy levélben tájékoztatja a nyugdíjasokat az őket érintő vállalásairól; a levél alján három fideszes garancia olvasható: az ellenzéki párt kormányon megvédi a nyugdíjakat, törvényben fogja megtiltatni a nyugdíjpénztárak privatizációját és megőrzi a nyugdíjak reálértékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fradilaci
2010. január 20. 15:34
ez a vasorrú bába már megint a nyugdijjasokat riogatja.ugyanazt csinálják mint 2002+2006-ban.De ezt már csak kevesen veszik be.Hazug,népnyuzo,hazaáruló banda.SZEBB JÖVŐT!
aldo
2010. január 20. 08:46
az mszp meg ELVETTE a 13. havi nyugdíjat, kedves ildikó ezt miért nem teszi hozzá?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását