2024. május 17. - Paszkál

Csodás maja lelet Dél-Mexikóban!

Maja főpapot ábrázoló ezeréves sztélét tártak fel Mexikó déli részén, Chiapas tartományban. A lagarterói prekolumbián vallási központ, amely nyolchektáros területet foglalt el, kilenc évszázadon át, Kr.u. 300 és 1200 között működött - olvasható az Art Daily című hírportálon.
2010. január 18. hétfő 19:58 - HírExtra
Maja főpapot ábrázoló ezeréves sztélét tártak fel Mexikó déli részén, Chiapas tartományban. A lagarterói prekolumbián vallási központ, amely nyolchektáros területet foglalt el, kilenc évszázadon át, Kr.u. 300 és 1200 között működött - olvasható az Art Daily (http://www.artdaily.org) című hírportálon.

Sonia Rivero Torres ásatásvezető régész szerint a sztélé 2 méter magas, 55 centiméter széles és 6 centiméter vastag. A kőbe vésett jeleneten egy főpap magasodik a lábai előtt heverő alak fölé. A vallási vezető ágyékkötőt és sarút, valamint tollas fejdíszt visel.

"A lábainál egy hátán fekvő kisebb alak látható felnyitott mellkassal: ez azt jelenti, hogy vagy áldozatául szánták az isteneknek, vagy a legyőzött ellenséget ábrázolta ily módon a maja művész" - magyarázta a régész.

A feltárások során a sztélén kívül különböző cserépedényeket, vázákat, jade-ból faragott tárgyakat találtak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását