2024. május 19. - Ivó, Milán

Maradnak az úszóvilágcsúcsok

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezető testülete, a Büro pénteki döntése szerint érvényben maradnak azok a világcsúcsok, amelyeket az elmúlt két évben az úgynevezett szuperdresszekben értek el a versenyzők.
2010. január 16. szombat 09:07 - HírExtra
Hosszas vita után kerekedett felül az "űrkorszakos" rekordok megtartását támogató álláspont, egyfajta lezárását jelentve annak a disputának, amely hovatovább két éve, a high-tech mezek első "fecskéinek" megjelenésekor robbant ki, és tartott (ki) gyakorlatilag mindmáig. Az úszósportot egyrészt forradalmasító, másrészt állandósult vitákat gerjesztő szerelések új időszámítást is generáltak, hiszen 2008 februárja óta - amikor is az első "csodacucc", a Speedo LZR Racerje megjelent, hogy aztán jöjjenek a versenytársak újabb és újabb extrakreatúrái is - 2009 végéig valóságos csúcszuhatag zúdult rá a sportági statisztikusokra, akik összesen 255 (!) világrekordot jegyezhettek fel az ominózus időszakban. Jellemző, hogy az össszesen 40 - húsz férfi és húsz női - versenyszám közül 50 méteres medencében csupán háromban, női 800 és 1500, illetve férfi 1500 m gyorson élte túl a támadásokat a régi rekord.

Egyértelművé vált, hogy valami nagyon nincs rendben a technológiai doppingnak okkal elkeresztelt dresszipari forradalommal, miután már-már képtelenül sok és megannyi képtelenül jó eredmény született. A FINA is rájött, lépni kell, ez nem mehet így tovább, a csúcsesőnek, s mindenek előtt a gyártók azt kiváltó, olykor eszelős különversenyének véget kell vetni. Már csak azért is, mert miközben hovatovább naponta jött hír újabb és újabb világrekordról, aközben - túl a sportszakmai őrületen, például azon, hogy egyesek szinte kizárólag a teljesítménynövelésre kiválóan alkalmas divatszerkónak köszönhetően tudtak súlyos másodperceket plusz edzésmunka nélkül lefaragni saját legjobbjukból - a csodadresszek az úszóelit egy része számára is lassan megfizethetetlenné váltak:
betiltásuk előtt egyenként és átlagosan magyar pénzben úgy százezer forintot kóstáltak a legmodernebb darabok, amelyeket ráadásul alig párszor lehetett felvenni, a használatban villámgyorsan tönkre is mentek, s lehetett venni az újabb példányt...
A FINA a kecske-káposzta dilemmát azzal oldotta fel, hogy egyfelől 2010. január elsejei hatállyal kiparancsolta a versenymedencéből a szuperdresszeket, másfelől viszont - pénteki határozatával, egyfajta fájdalomdíj gyanánt - érvényben hagyta az összes ominózus világcsúcsot, amely a textilruhákat felváltó csodamezekben született 2008-ban és 2009-ben. Köztük azt az egyformán rövidpályán felállított kettőt is, amely magyar úszó nevéhez fűződik: Cseh Lászlóéhoz és Gyurta Dánieléhez. Előbbi 400 m vegyesen (3:57.27 p), utóbbi 200 m mellen (2:00.67 p) tulajdonolja immár FINA-megerősítéssel is a legjobb időt (kár, hogy a harmadik magyar rekorder, Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen, szintén 25 méteres medencében elért 2:04.62-es csúcsát időközben meg is döntötték).

A FINA-jóváhagyásnak ugyanakkor áldozatául esett a sokáig megdönthetetlennek remélt pazar csúcs, amelyet Egerszegi Krisztina 200 m háton - 50 méteres normálmedencében - 2:06.62 perccel úszott még 1991. augusztus 25-én, Athénban, s amelynél már szuperdresszben tudott csak jobbat teljesíteni a zimbabwei Kirsty Coventry 2:06.39-cel, 2008. február 16-án, Columbiában. "Egérke" hagyományos textilruhában produkált szuperideje így csaknem 16 és fél évet élt. Gyaníthatóan igen sokan vannak vele úgy, s nemcsak Magyarországon: még nyugodtan élhetett volna tovább...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását