2024. május 23. - Dezső

Záhonynál tetőzik a Tisza

A Felső-Tiszán levonuló kisebb árhullám kedden Záhony térségében tetőzik, de jóval a készültségi szinthez tartozó vízállás alatt, így továbbra sincs szükség az árvízvédelmi készültség elrendelésére a folyó mentén.
2010. január 12. kedd 11:57 - HírExtra
A vízgyűjtő magyarországi és ukrajnai területén 2-3 milliméter, míg Erdélyben 5-7 milliméter csapadék hullott, ez azonban nem befolyásolta az ár- és belvíz elleni védekezést - közölte Bodnár Gáspár.

A térség mellékfolyói közül a Szamos a teljes magyarországi szakaszán apad, a Túr vízszintje pedig hétfő este az elsőfokú készültségi szint közelében tetőzött a határszelvényben. Az igazgató tájékoztatása szerint a Kraszna menti védvonalakon elsőfokú az árvízvédelmi riasztás. Itt a gátak jól bírják a terhelést, veszélyes árvízi jelenség nincs.

A korábban elrendelt belvízvédelmi készültségeket továbbra is fenntartja a vízügyi szervezet, így másodfokú riasztás van érvényben a Felsőszabolcs-alsó, illetve elsőfokú a Szamos-Krasznaközi védelmi szakaszon. A többségében éjjel-nappal működő négy szivattyútelep több mint 600 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba.

Bodnár Gáspár elmondta, hogy mivel a talaj felső rétege vízzel telített, kevés csapadék is növeli az elöntéseket. Hozzátette: a felmérések szerint 6950 hektár terület van víz alatt, ez 300 hektárral több, mint amennyi hétfőn volt. A következő néhány napon minimális csapadék várható, ezért a folyók vízszintjének csökkenésére, valamint a belvízhelyzet javulására lehet számítani a Felső-Tisza vidékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását