2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kevés panasz érkezett a szlovák államnyelvtörvény megsértése miatt

Nem árasztották el panaszok a szlovák kulturális minisztériumot a szeptemberben megszigorított államnyelvtörvény megsértése miatt - jelentette ki Petra Fejdiová, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa.
2010. január 11. hétfő 10:18 - HírExtra
Közlése szerint szeptember óta 11 beadvány érkezett a minisztériumba, többségükben azt kifogásolták a panaszosok, hogy nem szlovák nyelvű volt egy reklám vagy egy hirdetés, vagy éppen angol szavakat használtak a médiában. A tavalyi egész évben nagyjából ugyanezen okok miatt összesen húsz panasszal fordultak a kulturális tárcához.

Fejdiová elismerte, hogy voltak panaszok helyi rádió magyar nyelvű adása, valamint több épület és térség idegen nyelvű megnevezése miatt, illetve amiatt, hogy egyes plakátokon csak magyar nyelvű felirat szerepelt.

A vitatott szlovák államnyelvtörvény tovább rontotta a kapcsolatokat Magyarország és Szlovákia között. Szlovákia szerint a nyelvtörvény erősíti a kisebbségek jogait, Budapest viszont úgy ítéli meg, hogy hátrányos helyzetbe sodorja a Szlovákiában élő magyar kisebbséget.

Mintegy félmillió magyar nemzetiségű polgár él Szlovákiában, ami a teljes lakosság tíz százalékának felel meg. A szlovák nyelvtörvény megsértéséért akár ötezer eurós bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. A bírság kiszabása előtt a kulturális minisztériumnak fel kell szólítania a jogszabály megsértőjét, hogy hozza helyre hibáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását