2024. április 28. - Valéria

Gránátalmával a mellrák ellen?

A gránátalma alkotóelemei gátolják az ösztrogén pozitív mellrák terjedését. Amerikai kutatóknak sikerült kideríteniük sejtkultúrás laborkísérletek segítségével, hogy ezért az úgynevezett ellagitanninok felelősek, amely anyagokhoz az ellagsav is tartozik.
2010. január 10. vasárnap 17:52 - HírExtra
Ezek a polifenolok gátolják az aromatáz enzimet, amely a férfi nemi hormont, a tesztoszteront ösztrogénné alakítja, és kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában - tudósít a Die Presse című osztrák napilap internetes kiadása

Az ellagitanninok hatása az urolitin B nevezetű anyagcsereterméken alapszik - írják a kaliforniai sejtbiológusok a "Cancer Prevention Research" című szaklapban. Igaz, a laborkísérletekben nagy mennyiségű hatóanyaggal sikerült csak gátat vetni a rákos sejtek szaporodásának. Az emberi szervezeten belül sajnos nem lehet ekkora értékeket elérni, mivel az ellagitanninok csekély mértékben képesek csak bekerülni a véráramba.

A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói már korábban kimutatták, hogy a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. A Kaliforniai Egyetem szakembereinek kutatása szerint pedig a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását