2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem csak Pécs a lényeg

Pécsnek kiemelt célja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt kezdeteitől, hogy társtelepüléseket is bevonjon a programokba, a baranyai megyeszékhely a kulturális fővárosi címre pályázott többi várossal is együttműködik 2010-ben - mondta a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója az MTI-nek. Pécsett vasárnap tartják a hivatalos megnyitót.
2010. január 9. szombat 15:32 - HírExtra
Szalay Tamás kiemelte: a projekt pályázati szakaszának legelejétől fogva kimondott szándék volt, hogy a majdani nyertes és a többi pályázó város működjön együtt. Pécsen kívül ez tíz várost- Budapest, Pécs, Debrecen, Győr, Eger, Veszprém, Miskolc, Kaposvár, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár - jelent, mindegyikük programjai közül több hivatalos EKF-rendezvénynek számít 2010-ben.

A városok arra törekszenek, hogy közös turisztikai kínálatot alakítsanak ki. Az igazgató a társprogramok közül többek között kiemelte Kaposvár A festők városa elnevezésű programját és a miskolci operafesztivált.

A Péccsel 2005-ben közösen pályázott városok közül a főváros egyebek mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, Debrecen a Virágkarnevállal és a Jazz Napokkal, Eger az Agria Nyári Játékokkal és a Történelmi Vigasságokkal, Győr pedig a Magyar Táncfesztivál és Európai Táncvásárral vesz részt a 2010-es programokban. Kaposvárott díjlovagló világkupa, Kecskeméten nemzetközi repülőnap és Téli Fesztivál, Miskolcon fiatal filmesek fesztiválja is várja az érdeklődőket. Székesfehérvár Kortárs Művészeti Fesztivállal, Veszprém a Gizella Napokkal veszi ki a részét az EKF-projektből.

A régiós és országos társtelepülések mintegy 130 programmal járulnak hozzá az EKF sikeréhez. A régiós társtelepülések között van Baja, Balatonföldvár, Barcs, Bikal, Bóly, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Dunaszekcső, Egerág, Fonyód, Geresdlak, Harkány, Kadarkút, Kaposvár, Keszthely, Komló, Marcali, Mohács, Nagyatád, Nagybajom, Nagykanizsa, Paks, Pécsvárad, Pellérd, Sellye, Siklós, Szekszárd, Siófok, Szentlőrinc, Szigetvár, Tab, Villány és Zengővárkony.

A régió jelentősebb programjai között szerepel Mohács nagy hagyományokkal rendelkező télűző fesztiválja, a tüzes hangulatú délszláv zenés-maszkos-bundás kavalkád, a busójárás.

Kaposvár színházi produkcióval is felhívja magára a figyelmet: a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét minden páros év májusában rendezik meg a Csiky Gergely Színházban. Az egyhetes programsorozat alatt szabadtéri helyszíneken is láthatnak darabokat az érdeklődők.

Tolna megyében a június végi szekszárdi Szent László Napok hat éves múltra tekintenek vissza. A város lakói így emlékeznek meg Szent László királyról, a település védőszentjéről. A megyeszékhely turisztikai vonzerejét egyedi, a középkort idéző kulturális programok és a szekszárdi borvidék nyitott pincéi hivatottak növelni. A rendezvényt a térség gasztronómiáját bemutató programok, a középkori városok hangulatát idéző események, jelmezes kirakodóvásár, lovagrendi bemutatók, történelmi bajvívók, vásári komédiák színesítik.

Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti fesztivált, amelynek egyik fő attrakciója a szüreti felvonulás a település főutcáján, lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok színes kavalkádjával.

Vasárnap Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntő szavai után Páva Zsolt polgármester egy mondattal nyitja meg az EKF-évet. A műsorban Pécs kultúrtörténeti arcait mutatják be pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével. Káel Csaba, a műsor rendezője az MTI-nek még pénteken elmondta: a nyitóünnepen az egyes szereplőknek öt-öt percig kell a pódiumon tartózkodniuk, a gyerekeknek ötven percig kell a színpadon lenniük.

Hozzátette: számítanak arra, hogy az időjárás nem lesz kedvező, ezért hangfelvételekkel is készültek, a Pannon Filharmonikusok programját például már január másodikán rögzítették, a szimfonikus művek az óriás kivetítők képein élvezhetők majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását