2024. május 16. - Mózes, Botond

A munkanélküliségi ráta emelkedése nem magyar sajátosság

A munkanélküliségi ráta emelkedése, a foglalkoztatás csökkenése nem hungarikum, hanem globális probléma - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón.
2010. január 6. szerda 18:45 - HírExtra
A Központi Statisztikai Hivatal szerdán hozta nyilvánosságra, hogy tovább nőtt a munkanélküliség 2009 szeptember-novemberében. A ráta 10,5 százalék volt, magasabb mint az augusztus-októberi 10,4 százalék.

Szollár Domokos emlékeztetett: Magyarországon az elmúlt több mint egy évben körülbelül 70-80 ezer munkahely szűnt meg.

Hangsúlyozta: a kormány már eddig is számos intézkedést hozott munkahelyek megmentése, illetve annak érdekében, hogy az új munkahelyek a válság után Magyarországon jöjjenek létre.

Példaként említette a tavaly indult Út a munkához programot, amelyre 2010-ben a tavalyinál több, 110 milliárd forint van a költségvetésben.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: az Út a munkához programmal tavaly elsősorban közcélú foglalkoztatásban tudtak munkát adni, idén azonban megnyílik a lehetőség arra, hogy magáncégeknél is igénybe vehető legyen ez a támogatási forma.
Szollár Domokos kitért arra: munkahelymegőrző pályázatokra a kormány több mint 50 milliárd forintot költött, amelynek segítségével közvetlenül 50 ezer, közvetetten 100 munkahelyet sikerült megtartani.

Felidézte, januártól új támogatási formát vezetnek be azok számára, akik a válság miatt veszítették el az állásukat. A munkanélküliek magukkal tudják vinni az új munkáltatójukhoz a járulékukból még visszalévő időszakra járó segély összegét.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy a kormány január 15-től több mint 15 milliárd forintos közmunka programot indít.

Kiemelte: ahhoz, hogy a válság után Magyarországon jöjjenek létre az új munkahelyek, Magyarországnak versenyképesnek kell lennie. Véleménye szerint ebben segít a kormány adócsökkentési programja, amely mérsékli a munkára rakódó terheket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását