2024. április 27. - Zita

Sólyom Lászlóhoz fordul a Jobbik

Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul a Jobbik, mert diszkriminációnak tartják Bajnai Gordon kormányfőnek azt a kijelentését, amely szerint a választások előtt a demokratikus pártok beletekinthetnek az ország pénzügyi helyzetébe, de a Jobbik nem, mert a miniszterelnök őket nem tartja demokratikus erőnek.
2010. január 5. kedd 09:05 - HírExtra
Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az országgyűlési választások tisztasága, beleértve a pártok egyenlő feltételeinek biztosítását a demokrácia követelményeihez tartozik, és ezért az államszervezet demokratikus működése felett őrködő köztársasági elnökhöz fordulnak.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mit várnak Sólyom Lászlótól, azt mondta, annyit szeretnének, hogy a köztársasági elnök foglaljon állást az ügyben.

A Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője azt mondta, véleményük szerint a miniszterelnök kijelentései ellen nemcsak nekik, de valamennyi, magát demokratikusnak tekintő pártnak tiltakoznia kellene.

Kijelentette, hogy a miniszterelnöknek nincs lehetősége arra, hogy "személyes, elfogult politikai véleményét" egy kormányfői döntésben jutassa érvényre.

Balczó Zoltán úgy fogalmazott, hogy a Jobbik egy, a törvények adta keretek betartásával működő demokratikus párt.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi EP-választásokon a Jobbik közel 430 ezer szavazatot kapott. Véleménye szerint ez a támogatás is egyértelműen legitimálja a pártot.

Annak kapcsán, hogy pártja nem tekinthet bele a gazdaság helyzetét ismertető iratokba, megjegyezte: úgy tűnik, hogy a kormányfő egyedül a Jobbiktól tart, abban látja a politikai erőt, amely elől "a szennyesét takargatni kell".

Bajnai Gordon az MTI-nek adott - vasárnap megjelent -interjújában mondta azt, biztosítani fogja, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyei "nyitott könyvként" elérhetőek legyenek valamennyi, a választásokon résztvevő demokratikus párt számára. Az ő legitim képviselőiknek lehetőséget adnak arra - akár többször is -, hogy "belenézzenek a könyvekbe".

rra a kérdésre, hogy van-e jelentősége annak, hogy azoknál a pártoknál, amelyek lehetőséget kapnak a pénzügyi-gazdasági betekintésre, a demokratikus szót használja, azt felelte: a Jobbikot nem tekinti demokratikus pártnak.

Bajnai Gordon ezt a kijelentését magyarázva kitért arra: természetesen elismeri a Jobbiknak azt az alkotmányos jogát, hogy indulhat a választásokon, de szerinte az elmúlt évszázad megmutatta, a demokrácia ellenségei is hatalomra vagy részhatalomra juthatnak a demokrácia eszközeivel élve és azokkal visszaélve.

"A Jobbikot egy olyan nézetrendszerű pártnak tartom, amelyet karanténba kellene zárni valamennyi demokratikus erőnek, és elhatárolódnia tőle. Én magam semmilyen módon nem szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy az ő nézeteiket legitimáljuk Magyarországon" - jelentette ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását