2024. április 29. - Péter

Népszámlálás kezdődik az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban idén is megrendezik a tízévente esedékes népszámlálást, a kormány hétfőn New Yorkban kezdte el az ezzel kapcsolatos országos felvilágosító-meggyőző kampányt.
2010. január 5. kedd 09:15 - HírExtra
Az amerikai szövetségi kormány 340 millió dollárt fordít arra, hogy tudatosítsák az emberekkel, milyen fontos a kiküldendő kérdőíveket megválaszolása. A népszámlálás eredményének fontos politikai következményei vannak a több mint 300 milliós népességű országban; egyebek mellett az új adatok alapján állapítják meg a washingtoni képviselőház mandátumainak szövetségi államok szerinti összetételét.

Ez alapján jelölik ki számos politikai választási körzet határait is, továbbá határozzák meg azt, mekkora összeget kapnak a helyi és állami kormányok a 435 milliárd dolláros szövetségi támogatásból.

A kormány 140 millió dollárt költ televíziós, rádiós és utcai hirdetésekre; 80 millió dollárt fordítanak nem angol nyelvű reklámokra. Ezenkívül 13 kamion fogja keresztül-kasul átszelni az országot, 800 eseményen fogják arra ösztökélni a lakosságot, hogy töltsék ki és küldjék vissza a kérdőíveket.

A szövetségi népszámlálási hivatal 120 millió háztartásba küldi ki a 10 pontos kérdőíveket márciusban. Az amerikaiak a kérdőívek előtt külön beharangozó lapot kapnak, majd azok, akik nem válaszolnak időben, újabb lapot vehetnek kézhez. Azokat, akik ezután sem válaszolnak, májusban személyesen keresik fel otthonukban a számlálóbiztosok.

A 10 pontos kérdőívben - amelynek adatait a kormány bizalmas információkként kezeli, azokat nem oszthatják meg például a rendőrséggel - az országban élőknek válaszolniuk kell arra: hányan laknak egy háztartásban, milyen az ott lakók kora és származása, tulajdonolják vagy bérlik az ingatlant.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását