2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az év regénye

Colm Toibin ír szerző - Booker-díjra is jelölt - Brooklyn című kötete kapja az év regénye kategóriában a Costa Book Awards brit irodalmi elismerést, amelynek nyerteseit hétfőn hozták nyilvánosságra.
2010. január 5. kedd 08:18 - HírExtra
A hagyományoknak megfelelően január első napjaiban hirdették ki Londonban a Costa kávéházlánc - korábban a Whitbread éttermi csoport - által szponzorált rangos irodalmi díj öt kategóriagyőztesét. Az év könyvét majd csak a január 26-i díjátadón jelentik be.
A regény kategória idei nyertese, az 1950-es években játszódó Brooklyn egy fiatal ír nő történetét beszéli el, aki honvágya és New Yorkban kezdett új élete között őrlődik.

A Costa elsőkönyveseknek járó díját az idén Raphael Selbourne-nek ítélték Beauty című kötetéért, amelynek főhőse egy kényszerházasság elől menekülő fiatal bangladesi nő.
Az életrajzi művek közül a The Strangest Man című alkotást díjazták. Graham Farmelo műve Paul Dirac (1902-1984) brit Nobel-díjas fizikusnak, a kvantummechanika egyik megalapozójának, Wigner Jenő sógorának az életébe ad bepillantást.

A költészeti díjat Christopher Reid A Scattering című verseskötete nyert el, a legjobb gyermekkönyvnek járó elismerést pedig az amerikai születésű Patrick Ness veheti át The Ask and the Answer című könyvéért.

Az elismerést Whitbread Literary Awards néven 1971-ben alapították a legélvezetesebb - Nagy-Britanniában és Írországban élő szerzők által írt - könyvek elismerésére. A 2006-os szponzorváltás óta a Costa Book Awards nevet viselő díj nyertesei között összesen 50 ezer fontot osztanak szét: a kategóriagyőztesek 5-5 ezer fontot kapnak, az év könyvéért, amelyet csak a január 26-i díjátadó ünnepségen neveznek meg, 25 ezer font jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását