2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Fidesztől vár javaslatot a városvezetés BKV-ügyben

Budapest vezetése várja a Fidesz-frakció javaslatát arra, hogy a szakszervezetek által követelt többletkiadások fedezetét járatcsökkentéssel vagy további tarifaemeléssel biztosítsák-e - közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes kedden az MTI-vel.
2010. január 5. kedd 17:47 - HírExtra
A városházi politikus ezzel a Fidesz korábbi közlésére reagált, amelyben arra szólították fel Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert és Horváth Csaba (MSZP) kormánybiztost: "fejezzék be a tehetetlen totyogást" és tegyenek végre hatékony lépést a megoldás irányába.

A BKV-buszok közül több száz nem indult el hétfő és kedd reggel; egyrészt, mert a járművek a hideg miatt lefagytak, másrészt pedig, mert sok buszvezető a járművek különböző hibáira hivatkozva nem állt ki kocsijával a garázsból.

Az ügy hátterében az áll, hogy az év végén megszűnt a cégnél a kollektív szerződés, és ezzel a munkavállalók számos korábbi juttatástól elesnek. A munkavállalók sztrájkot nem hirdettek ugyan, ám a buszvezetők "hibakeresését" a cég vezetése egyfajta sztrájknak tartja.

Ikvai-Szabó Imre közleményében arra figyelmeztetett, hogy a kollektív szerződés változatlan formában történő fenntartása 2,9 milliárd forint többletköltséget jelentene a BKV-nak.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a főváros vezetése decemberben megállapodott a BKV 2010-es finanszírozásáról és a közlekedési társaság működőképességét középtávon biztosító intézkedésekről. A két fél 28 milliárd forint többlettámogatást nyújt a BKV-nak.

A főpolgármester-helyettes közölte, a Fidesz képviselői is tudják, hogy a Fővárosi Közgyűlés többféle döntést hozhat. Így például dönthet úgy, hogy a BKV-nak szánt pénzt elsősorban a jelenlegi járatsűrűség fenntartására és a szolgáltatás javítására fordítja, de úgy is, hogy ebből inkább béremelést és egyéb dolgozói juttatásokat finanszíroz, vagy hogy tovább emelik a BKV-tarifákat.

Közölte azt is: amíg érdemi alternatív javaslat nem érkezik, a főváros támogatja a BKV menedzsmentjének a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon képviselt álláspontját, amelynek értelmében sem infláció feletti díjemelésre, sem jelentős létszámleépítésre, sem járatcsökkentésre nem lesz szükség a BKV-nál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását