2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nagyobb jogosultságot kell kapniuk a közoktatási intézményeknek

Nem a kormány javaslata volt a közoktatási törvény módosítása, azzal a szándékkal ugyanakkor a kabinet egyetért, hogy vezetőválasztásnál szükség van nagyobb jogosultság biztosítására az intézmények számára. Erről Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára beszélt hétfőn az MTI-nek annak kapcsán, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály miatt.
2010. január 4. hétfő 17:05 - HírExtra
Arató Gergely felidézte, hogy képviselői indítványként került a parlament elé a jogszabály módosítása. Azzal a szándékkal ugyanakkor a kabinet is egyetértett, hogy nagyobb jogosultságot biztosítsanak az intézményeknek a vezetőválasztáskor, hogy ne születhessenek önkényes, politikai motivációjú fenntartói döntések - tette hozzá.

A szaktárca államtitkára példaként említette az esztergomi, ajkai és szentesi igazgatóválasztásokat. Ezek a " botrányos esetek" azt mutatták, hogy szükség van a helyzet rendezésére - mondta.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államfő véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a közoktatási törvény módosításáról szóló jogszabályt.

A KEH közleményében utalt arra, hogy az Országgyűlés módosította a közoktatási törvényt, és az új rendelkezések egyike korlátozná a közoktatási intézményt fenntartók intézményvezető-kinevezési jogát, korlátozott vétójogot adva a nevelőtestületnek. Az új rendelkezések vonatkoznának az önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekre is, amelyek esetében a képviselő-testület a hatályos önkormányzati törvény alapján önállóan dönt az intézmény vezetőinek kiválasztása során.

A közoktatási törvény módosítása ezt az önálló döntési jogot a nevelőtestületnek adott jogosítvánnyal nyilvánvalóan korlátozná - mutatott rá a hivatal, hozzátéve: az államfő álláspontja szerint az Ab gyakorlatából egyértelműen az következik, hogy ha egy alapvető önkormányzati hatáskört az önkormányzati törvény szabályoz, akkor annak korlátozása csak kétharmados többséggel elfogadott törvényben történhet. Ez a feltétel a közoktatási törvény módosítása esetén nem teljesült, ezért Sólyom László szerint a törvény alkotmányellenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását