2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az al-Kaida merényletre készül Jemenben

Az al-Kaida bizonyos jelek szerint terrorista merényletre készül a jemeni fővárosban, esetleg az ottani amerikai nagykövetség ellen - állította John Brennan, Barack Obama elnök terrorizmusellenes főtanácsadója vasárnap a CNN hírtelevízióban.
2010. január 3. vasárnap 22:40 - HírExtra
Brennan az "aktív al-Kaida fenyegetéssel" indokolta az amerikai diplomáciai képviselet aznapi bezárását Szanaában. Az Egyesült Államok eltökélt, hogy megsemmisítse az al-Kaidát, legyen az akár Pakisztánban, Afganisztánban vagy Jemenben - szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, Washington a szóban forgó fenyegetés ellenére nem kíván a terrorizmus elleni globális küzdelemben újabb frontot nyitni Jemenben.


Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szanaai nagykövetsége vasárnap közölte, hogy biztonsági okokból - az arab-félszigeti al-Kaida nem szűnő fenyegetései miatt - bezárt. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a külképviseletek meddig maradnak zárva.

Obama amerikai elnök főtanácsadója úgy becsülte, hogy az al-Kaida terrorhálózat több száz tagja tevékenykedik Jemenben. Úgy fogalmazott, Washington "nagyon aggódik az al-Kaida folytatódó erősödése miatt". Megítélése szerint az ott élő amerikaiak és más nyugati országok állampolgárai elleni fenyegetés csak akkor enyhülhet, ha az arab ország kormánya hatékonyabban lép fel a terroristákkal szemben.

Brennan értékelése szerint "világos", hogy az al-Kaida terroristái folytatni akarják támadásaikat, jóllehet az Egyesült Államok sok merényletet már a kivitelezés előtt, a tervezés fázisában meghiúsít.

Az Egyesült Államok tavaly 67 millió dollárral támogatta Jement annak érdekében, hogy biztonsági erői felkészültek legyenek az al-Kaida elleni harcban. Ennél nagyobb összegű, 112 millió dolláros amerikai segítséget csak Pakisztán kapott a terrorizmus elleni küzdelemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását