2024. május 11. - Ferenc

Választások és szavazói apátia az idén

Az idén 101 alkalommal tartottak időközi választást Magyarországon; ezek között négy országgyűlési és 97 önkormányzati szavazást rendeztek. A négy időközi országgyűlési képviselő-választáson azonban csak két képviselőt tudtak megválasztani az alacsony részvételi arányok miatt.
2009. december 30. szerda 09:59 - HírExtra
Még februárban a főváros IX. kerületében volt eredményes a választás, ahol a lemondott Gegesy Ferenc utódjául Bácskai Jánost, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg. A Győr-Moson-Sopron megyei csornai választókerületben novemberben Gyopáros Alpárt (Fidesz-KDNP) választották meg az európai parlamenti képviselői mandátumot szerző - és ezért országgyűlési mandátumáról lemondó - Áder János helyett.

Pécsett két alkalommal is tartottak időközi országgyűlési képviselő-választást a baleset miatt megsérült és ezért gondnokság alá helyezett Toller László képviselői megbízatásának megszűnése miatt, azonban sem a júniusi, sem az októberi választás nem hozott eredményt, mivel túl kevesen járultak az urnákhoz. Ez a mandátum tehát a jövő tavaszi általános országgyűlési választásig betöltetlen marad.

Az országban mindemellett 97 időközi önkormányzati választást is tartottak, az esetek túlnyomó többségében - 61 alkalommal - polgármestert választottak.

A legtöbb időközi választást Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében tartották, 14-14 választás volt mindkét megyében, de szintén 10-nél több választást tartottak Baranya (12 választás) és Veszprém (11) megyében. Egyetlen választást sem volt azonban Csongrád, Heves és Nógrád megyében.

Nyolc időközi önkormányzati választást tartottak 2009-ben Vas megyében, négyet-négyet Békés, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint a fővárosban. Három-három időközi választás volt Bács-Kiskun, Somogy és Zala megyében, két-két voksolás Hajdú-Biharban és Tolnában, Győr-Moson-Sopron megyében pedig egy.

Hat alkalommal azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a polgármesteri tisztség "megszűnt"; egy esetben a polgármester sorozatos törvénysértő tevékenysége, öt esetben pedig a poszttal összefüggő bűncselekmény miatt. 27 esetben a polgármester lemondása miatt kellett újra az urnák elé járulniuk a szavazóknak.

Az Önkormányzati Minisztérium tájékoztatása szerint az időközi önkormányzati választások 61 millió forintba, míg az időközi országgyűlési választások 75 millió forintba kerültek, ez utóbbiaknál jelentős tétel a külképviseleti szavazás biztosítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását